Fransa'da 1 Mayıs: Halk sokakta, polis müdahale etti

Fransa'da 1 Mayıs: Halk sokakta, polis müdahale etti
Dünya'da işçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde meydanlarda. Fransa'da ise özellikle 24 Nisan'da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yeniden seçilen mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kazanması ardından sokaklara dökülen halka polis müdahale etti.

Fransa'da 1 Mayıs dolayısıyla büyük protesto gösterilerinin beklendiği Fransa'da halk, ellerinde flama ve bayraklarla gösterilere başladı.

Gösteri yapmak için sokağa dökülenler kalabalıklaşırken polisler de ellerinde coplar ve kalkanlarla meydanlarda yerlerini aldı.

Kalabalığın gösterilere başlamasının ardından Fransa'da polis müdahalesi başladı. Polis göstericilere biber gazıyla müdahale ederken başka görüntülerde ise göstericilere cop kullandığı görüldü.

Mélenchon Cumhuriyet Meydanı'nda konuşma yaptı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 23,15 oy alarak aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen'e karşı yüzde 21,95 alarak kaybeden ve bu sefer şansını başbakanlık seçimlerinde deneyen Jean Luc Mélenchon, 1 Mayıs gösterileri sırasında Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda halka hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında, "Bunu sakın unutmayın. Şimdiye kadar size hiçbir şey verilmedi. Aksine her şey elinizden alındı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında 6 milyon insanın oy vermediğini vurgulayan Mélenchon, "Onları ikna etmemiz gerek. Bir fark yaratabilirler" ifadelerini kullandı.

Mélenchon halkı sokağa davet etti

Jean Luc Mélenchon'un Twitter'daki resmi parlamento seçim hesabı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayarak halkı sokaklara davet etti.

1 Mayıs'ın 1886'da Amerika'daki işçilerin iş saatlerini 8'e indirmek amacıyla sokaklara dökülmesiyle ortaya çıktığını ifade eden tweet zinciri, Amerika'daki eylemlerden üç yıl sonra Fransa'da dünyanın dört bir yanından gelen sosyalistlerin Paris'te bir araya gelerek 1 Mayıs'ı "uluslararası işçiler günü" olarak kabul ettiğini belirtti.

İşçi Bayramı'nın kısa tarihinden bahseden tweet zinciri, günümüze de değinerek "Fransa'nın dört bir yanında taleplerimizi iletmek için bir araya geliyoruz. Taleplerimiz şunlardır: Asgari ücret 1400 Euro olsun, iş güvencesi sağlansın, emeklilik yaşı 60'a insin, varlık üzerindeki dayanışma vergisi geri getirilsin" ifadelerine yer verdi.

Son seçimler hayal kırıklığı yaratmıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen'e karşı sandıktan zaferle çıkması, ülkede "On a gagné, Le Pen a perdu, on a perdu, Macron a gagné" (Kazandık çünkü Le Pen kaybetti, kaybettik çünkü Macron kazandı) sözleriyle yankı uyandırmıştı.

Seçimlerin hemen sonrasına denk gelen 1 Mayıs'ta Cumhurbaşkanına yönelik tepkilerin büyük bir protestoyla meydanlarda yankılanması bekleniyor. Her siyasi görüşten insanın katılması beklenilen protestolarda özellikle sol görüşlü vatandaşların Macron'a yönelik öfkelerini sokağa taşıması ve on yıllar sonra çok büyük bir protestonun yaşanacağı beklentisi ülke medyasında geniş yer alıyor.

Fransa'da sol, 10 Nisan'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan çıkamasa da anketlerde beklenenden daha fazla oy alan solcu aday Jean-Luc Mélenchon etrafında yoğunlaşmıştı. Le Pen'in ise 2017 yılındaki seçim sonuçlarına karşılık bu seneki yükselişinin sebebi ise Macron'a kızgın olan işçi sınıfının birçoğunun desteğini almış olması olarak gösteriliyor.

Ülke nüfusunda bir tür hayal kırıklığı yaratan seçimlerin ardından Fransa'da, 12 Haziran'da gerçekleşecek parlamento seçimlerine gidilirken bu karmaşık atmosfer, 1 Mayıs'ta meydanlara da yansıdı.