Fransa, Tarihi Erken Genel Seçimlere Gidiyor: Siyasi Dengeler Değişiyor

Fransa, Tarihi Erken Genel Seçimlere Gidiyor: Siyasi Dengeler Değişiyor
Fransa'da düzenlenen erken genel seçimler, siyasi partiler arasında büyük bir rekabet ortamı oluşturuyor. Macron'un Rönesans partisi ile Marine Le Pen'in Ulusal Birlik partisi, Meclis çoğunluğu için stratejik bir mücadele içinde bulunuyor. Seçim sonuçları, ülkenin siyasi geleceği açısından önemli bir belirleyici olacak.

Fransa'da geçtiğimiz Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağa yenilgisiyle sarsılan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı almıştı

OYLAMA BAŞLADI

Ülkenin 68 milyon 400 bin nüfuslu devletinde 49,5 milyon seçmen, 577 milletvekilini belirlemek üzere sandığa gitti. Oylama sabah saat 08.00'de başladı ve büyük şehirlerde, örneğin Paris'te akşam 20.00'ye kadar sürecek.

Toplam 4 bin 9 milletvekili adayının yarıştığı seçimde ilk turda %12,5 ve üzeri oy alan adaylar, 7 Temmuz'daki ikinci tura katılacak. Meclis'te çoğunluğu elde etmek içinse parti veya ittifakların 289 milletvekilini kazanması gerekiyor. Araştırma şirketleri, sandıkların kapanmasının ardından tahmini sonuçlarını vermeye başladı ancak resmi sonuçların ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

TARİHİ SEÇİMDE ADAYLAR DİKKAT ÇEKTİ

thumbs-b-c-366bf3ebdc03d921e94db188158883f7.jpg

Seçimde dikkat çeken partiler arasında merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) partisinin lideri Eric Ciotti'nin öncülüğünde LR adaylarıyla ittifak yapan aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik partisi bulunuyor. Ayrıca sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı ile Cumhurbaşkanı Macron'un partisi Rönesans'ın, Demokrasi Hareketi (MoDem) ve Horizons (Ufuklar) ile birlikte kurduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı da seçimdeki dinamikler arasında yer alıyor.

Fransa, savaş sonrası döneminde cumhurbaşkanı ve hükümetin karşıt siyasi kamplardan olduğu üç "birlikte yaşama" dönemi geçirdi. Ancak şimdiye kadar hiçbiri, devletin en üst düzeyinde bu kadar farklı siyasi görüşlerin rekabet ettiği bir dönem olmadı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)