Fransa askeri yardım teklif etti, Atina karıştı

Fransa askeri yardım teklif etti, Atina karıştı
Yunanistan'da, Fransa ile imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması 191 milletvekili tarafından onaylandı. Oylamalar sonrasında Başbakan ve ana muhalefet lideri arasında gerginlik yaşandı.

Fransa ile Yunanistan arasında eylül ayı sonlarında Paris'te imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması, dün Yunanistan Parlamentosu tarafından onaylandı.

191 'evet' oyu

Söz konusu anlaşma 300 milletvekilinden 191'i tarafından onaylandı. Parlamentodaki oylamada, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki Değişim Hareketi Partisi (KINAL), Yunan Çözümü Partisi ve bağımsız milletvekili Konstantina Adamu anlaşmaya "evet" oyu verdi. Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mera 25 partisinin oyları ise "hayır" oldu.

Her iki ana parti de fırkateynlerin satın alınması gerektiğini kabul etse de, Başbakan Kyriakos Miçotakis ile selefi ve mevcut muhalefet lideri ve eski Başbakan Alexis Çipras arasında hararetli bir tartışma yaşandı.

'Türkiye ile gerginlik yaşanırsa...'

Miçotakis dün oylama öncesinde yaptığı açıklamada, "Bölgemizde kimin kimi 'savaş nedeni' (casus belli*) ile tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Miçotakis oylamalar ardından ise konuya ilişkin, "Bir saldırı halinde Avrupa'nın tek nükleer gücü ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan tek Avrupa Birliği ülkesi (Fransa) ülkemizin yanında olacak" dedi. Ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Çipras da söz konusu değerlendirmeye yönelik, anlaşmanın "Türkiye ile deniz yetki alanlarında yaşanabilecek bir gerginlik sırasında Fransa'ya, Yunanistan'a yardım yükümlülüğü getirmediğini" söyledi.

Barkhane göndermesi

Öte yandan Çipras, anlaşmanın onlarca Fransız askerinin hayatını kaybettiği Sahel'e Yunan askerlerinin gönderilmesine neden olacağını söyledi.

Miçotakis, Barkhane Operasyonu göndermesinin ardından, Çipras'a "Yunan bayrağına sarılı tabutların iadesine ilişkin popülist açıklamalarınız, başbakan olduğumdan beri bu odada duyduğum en aşağılık şey" dedi. Daha önce muhalefet lideri hükümeti “sahte vatanseverlik ticareti yapmakla” suçlamıştı.

Miçotakis Sahel göndermesinin ardından, Çipras'a "Yunan bayrağına sarılı tabutların iadesine ilişkin popülist açıklamalarınız, başbakan olduğumdan beri bu odada duyduğum en aşağılık şey" dedi. Daha önce muhalefet lideri hükümeti “sahte vatanseverlik ticareti yapmakla” suçlamıştı.

Çipras, SYRIZA'nın iktidara gelmesi halinde anlaşmanın ilgili hükümlerini değiştireceklerini savundu.

Savunma Paktı nedir?

Yunanistan ve Fransa arasında imzalanan Savunma ve Güvenlik Alanlarında İş Birliğine Yönelik Stratejik Ortaklık Anlaşması, üçüncü bir ülkenin saldırısı durumunda Paris ve Atina askeri işbirliğini öngörüyor. Öte yandan Yunanistan Deniz Kuvvetleri, Fransa’dan 3 ila 5 milyar euroya son teknoloji savaş gemileri satın alacak.

*Casus Belli; Türkçe karşılığı savaş nedeni olan latince bir uluslararası ilişkiler terimidir.

Etiketler :