Erdoğan'ın bugünkü rotası Togo'nun künyesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika turundaki ikinci durağı Togo olacak. Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe ile görüşecek olan Erdoğan, 2014'deki Cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenine katılarak Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini düzenleyen Gnassingbe'ye iadeiziyarette bulunacak. Bu ziyaret, Türkiye'den Togo'ya Cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak.
Erdoğan'ın Togolu mevkidaşı ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanında savunma sanayisi alanında görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.
Togo künyesi
Yaklaşık 8 milyon nüfuslu Batı Afrika ülkesi Togo, fosfat üreticisi ve bunun önemli bir kısmını yurt dışına ihraç ediyor. Dünyanın en büyük 4'üncü fosfat üreticisi olan Togo'da aynı zamanda kireç taşı ve mermer de ülkenin önemli doğal kaynakları arasında geliyor.
İnşaat sektörü başta olmak üzere tekstil, mobilya, gıda, elektronik, inşaat malzemeleri gibi alanlarda da ticaret ve yatırıma ihtiyaç duyan ülkede 2020 verilerine göre Türkiye-Togo ticaret hacmi 150 milyon doları buldu.
Batı Afrika'da Gine Körfezi'nde yer alan Togo, başkent Lome'deki liman ve yeni partnerler arayışıyla yabancı yatırımcılar için önemli bir "fırsat" olarak görülüyor. Resmi dili Fransızca olan 8 milyonluk ülkede, resmi dilin yanı sıra 40'tan fazla yerel dil konuşuluyor. Togo yalnızca 55 kilometrelik kıyı şeridine hakim olsa da başkent Lome'deki liman Batı Afrika'nın en operasyonel limanı olarak öne plana çıkıyor.
Fransız şirketler grubu Bollore tarafından işletilen, 1,5 milyon konteyner kapasiteli Lome limanı, Sahra Altı Afrika'nın 2'nci, Afrika'nın ise 5'inci büyük aktarma limanı olarak öne çıkıyor.
Nüfusunun yaklaşık yüzde 43'ü Hristiyan ve yüzde 14'ü Müslüman olan Togo'da yüzde 35,6 oranında yerel dinlere inanıyor.
Fransız sömürgesinin etkileri devam ediyor
Afrika'da üç Avrupalı gücün sömürgecilik faaliyetlerine sahne olan tek ülke Togo'da sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa'nın hakimiyet kurduğu biliniyor. Togo'da en son hakimiyet kuran sömürgeci güç olan Fransa'nın etkileri ülkede devam ediyor.
2014'ten bu yana İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi olmak için çeşitli girişimlerde bulunan Togo, üye ülkelere sosyal ve ekonomik açıdan ciddi destek sunan teknik iş birliği fonundan da yararlanmak istiyor.
Togo ile yaklaşık 50 yıldır ticari ilişkilerde bulunan Çin ise havalimanı yenileme, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın tadilatı, otoyol gibi büyük projeler yürütüyor.
Türkiye'nin Afrika'da son açtığı büyükelçilik
Togo'ya Türkiye'den düzenlenen ilk resmi ziyaret Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından 20 Temmuz 2020'de yapıldı. Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinin ardından Türkiye'nin Lome Büyükelçiliği de 1 Nisan 2021'de faaliyete başladı, Lome Büyükelçiliğine Esra Demir getirildi.
Büyükelçiliğin açılmasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler ivme kazanırken, Togo'dan Türkiye'ye art arda yapılan resmi ziyaretler ise dikkati çekti.
Afrika'daki FETÖ okulları
Angola'daki FETÖ okulları 2017'de kapatılırken Togo'daki okulların ise bu yıl kapatıldığı bildiriliyor. Ancak Nijerya'daki okullar faaliyetlerine devam ediyor. FETÖ'nün Afrika'da en güçlü olduğu ülkelerden biri olan Nijerya'da okul haricinde örgüte ait bir üniversite ve hastane de faaliyet gösteriyordiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2016'daki ziyareti sonrası bu kapsamda, Nijerya makamlarınca henüz bir adım atılmadığı kaydedilen bilgiler arasında.
Çavuşoğlu: Togo'da okul kapatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Mahamat ile görüştü
AB Komisyonundan hamle: Türkiye'yi Ortadoğu ve Kuzey Afrika birimine kaydırdı