Eğittiler, Ortada Bıraktılar Şimdi Geri Yolluyorlar! Elit Afgan Birliklerine İngiliz İhaneti

Eğittiler, Ortada Bıraktılar Şimdi Geri Yolluyorlar! Elit Afgan Birliklerine İngiliz İhaneti
İngiltere tarafından eğitilen ve finanse edilen Afgan özel kuvvetlerinin yaklaşık 200 üyesinin, Taliban yönetimindeki Afganistan’a sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Sözkonusu kuvvetlere mensup askerlerin, Afgan mültecileri sınır dışı edeceğini, duyuran Pakistan’a kaçtıkları ileri sürüldü.

Afganistan'da 12 yıl boyunca görev yapan General Sir Richard Barrons, BBC Newsnight'a verdiği demeçte, İngiltere'nin bu askerleri başka bir yere yerleştirememesinin "bir utanç kaynağı olduğunu, çünkü ya ulus olarak ikiyüzlü ya da beceriksiz olduğumuzu yansıttığını" söyledi. "İkisi de kabul edilemez," diyen Barrons, "Bu bir ihanettir ve bu ihanetin bedeli bizimle birlikte görev yapan insanların ölmesi ya da hayatlarını hapiste geçirmesi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Boris Johnson 2021 yılında Parlamento'ya yaptığı konuşmada Afgan özel kuvvetlerinin hizmetinin "inanılmaz derecede önemli" olduğunu söylemiş ve İngiltere'nin onlar için "güvenli geçiş" sağlamak üzere "elinden geleni" yapacağını sözlerine eklemişti.

Afgan kuvvetlere ilişkin endişeler, hükümetin üst düzey İngiliz diplomatik ve askeri şahsiyetlerin hayatları tehlikede olan kilit Afgan sivil liderlere sığınma teklif etme çağrılarını da reddettiğinin ortaya çıkmasıyla açıklık kazandı.

BBC, Mart 2022'de Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen, 2006-2014 yılları arasındaki operasyonlar sırasında Helmand Eyaleti'nde İngiltere ve ABD ile birlikte çalışan 32 eski vali, savcı ve yetkiliden oluşan bir gruba acilen yardım edilmesi çağrısında bulunan özel bir mektuba ulaştı.

200 özel kuvvet askerinin çoğu gibi, bu 32 yetkili de Birleşik Krallık hükümeti tarafından istihdam edilen ya da "Afganistan'da bir Birleşik Krallık hükümet departmanıyla birlikte, onunla ortaklaşa ya da onu yakından destekleyerek çalışanlara" yönelik Afgan Yer Değiştirme ve Yardım Programı (ARAP) aracılığıyla Birleşik Krallık'a gelmek için başvuruda bulunmuştu.

Yetkililerin ve askerlerin birçoğunun başvurusu reddedildi, diğerleri ise bir yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen hala karar bekliyor.