Dünya diplomasisinin gündemi Ukrayna ve Rusya
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'e destek mesajı gönderdi. Miçotakis, yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna halkı ile tam dayanışma" ifadesine yer verdi.
Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) tercihini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Miçotakis, "Onlar, bizlerden biri" ifadesini kullandı
İsrail: Önceliğimiz Ukrayna'daki İsrail vatandaşları ile Yahudi toplumu
İsrail, Rusya'nın Ukrayna saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılacak olağanüstü oturum sonunda çıkması beklenen Rusya'ya yönelik kınama metni için lehte oy kullanacağını belirterek, önceliğinin Ukrayna'daki İsrail vatandaşları ile Yahudi toplumu olduğunu bildirdi.
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Yair Lapid, ülkesinin BM Genel Kurulu'nda yapılacak olağanüstü toplantı sonunda Rusya-Ukrayna savaşına yönelik karar metni oylamasında lehte oy kullanacağını duyurdu.
Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımları incelediklerini ve bunun İsrail ekonomisine etkilerini değerlendirmek için bakanlıklar arası bir ekip kurduklarını aktaran Lapid, Ukrayna'ya ulaştırılmak üzere yarına kadar ülkesinden insani yardım taşıyan 3 uçağın havalanacağını duyurdu.
İsrail, ABD'den 'anlayış' istedi
ABD'nin kendileri için "en önemli müttefik olduğunu ve olacağını" vurgulayan Lapid, Washington yönetiminden "iki noktada İsrail'in dikkatli olması gerektiğini anlamalarını" istedi.
Lapid, "Birinci olarak, bizim Rusya ile güvenlik sınırımız var. Rusya, Suriye'deki en önemli askeri güç ve kuzey sınırımızdaki İran yayılmasına karşı savaşımızda, aramızdaki iş birliği mekanizmamız bize büyük oranda yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.
İkinci olarak ise savaş nedeniyle yaklaşık 4 bin kadar İsrail vatandaşının Ukrayna'yı terk ettiğine işaret eden Lapid, binlerce İsrail vatandaşının hala Ukrayna'da bulunduğunu ve 18 bin kadar Yahudi'nin İsrail'e göç etmek için uygun olduğunu aktardı.
Lapid, "Ukrayna'nın ağır çatışmaya sahne olduğunu ve hiçbir İsrailli ya da Yahudi'yi geride bırakmayacaklarını" söyledi.
Sınır geçiş noktalarının yoğun olduğuna, iletişim hatlarının çöktüğüne, yanlış bilgilerin dolaştığına, İsrailliler ve Yahudilerin Ukrayna'yı terk eden yüz binlerce sığınmacı arasında kaldığına işaret eden Lapid, "Bizim işleyiş prensibimiz açık; İsraillilerle, Yahudilerle ilgileniyoruz, kalbimiz Ukrayna vatandaşlarıyla beraber" ifadesini kullandı.
İsviçre'nin Rusya'ya yönelik tarafsız tutumunda değişim sinyali
İsviçre, Rusya'ya yönelik geleneksel tarafsız tutumunu değiştirerek, Avrupa Birliği'nin (AB) Moskova'yı hedef alan yaptırımları kabul edeceği sinyalini verdi.
İsviçre Devlet Başkanı Ignazio Cassis, yaptığı açıklamada, Bern'in AB'nin çizgisini benimsemesinin 'oldukça muhtemel' olduğunu ifade etti.
Almanya'dan Ukrayna'ya AB üyeliği çıkışı: Birkaç ayda olacak iş değil
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptığı bir açıklamada, Ukrayna'nın AB üyeliği birkaç ay içinde gerçekleşebilecek bir şey olmadığını belirtti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Belarus'ta devam eden görüşmeler öncesi bir dizi açıklamalarda bulunmuş ve AB'ye "derhal üyelik istiyoruz" demişti.
Kuzey Kore: Yaşananlardan ABD sorumlu
Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş bugün 5'inci gününe girdi. İki ülke arasında müzakereler başlarken, birçok ülkeden gelen kınama ve yaptırımların ardından Kuzey Kore'den ilk açıklama geldi.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da devam eden askeri harekatına ilişkin açıklamada bulunarak Ukrayna ihtilafının temel nedeninin ABD'nin tutumu olduğunu belirtti.
'ABD'nin başına buyrukluğu'
Bakanlığın resmi internet sitesinden yayınlanan açıklamada, "Ukrayna krizinin esas nedeni, ABD'nin kibri ve başına buyrukluğu" denildi.
Washington'un, Moskova'nın kendi güvenliğine yönelik meşru taleplerini göz ardı ederek askeri üstünlüğünü sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, ayrıca ABD'nin barış ve istikrar gözetmeksizin diğer ülkelerin içişlerine haksız yere müdahale ettiği vurgulandı.
ABD'nin, Rusya da dahil olmak üzere diğer ülkelerin aldığı öz savunma tedbirlerini hesaba almadığına işaret edilen açıklamada, "Bu kibir ve çifte standarttır" değerlendirmesi yer aldı.
Britanya Savunma Bakanı'ndan tepki
Dışişleri Bakanı Truss'ın Britanya vatandaşlarını Rusya'nın özel askeri operasyonuna karşı Ukrayna'da savaşmaya çağırmasının ertesi günü Savunma Bakanı Wallace meslekten asker olmayanlara 'oturun oturduğunuz yerde' mesajını verdi.
Moskova'yı 10 Şubat'taki ziyaretinde çevirmeni beklemede konuşması, Rusya şehirlerini Ukrayna şehri olarak anması gibi gaflarıyla gündem olan Britanya Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın Rusya'nın özel askeri operasyonuna karşı vatandaşlarını Ukrayna'da savaşmaya çağırması tartışma yarattı. Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'da savaşmak için yabancı gönüllüler birliğine katılmayı düşünen Britanyalılara böyle bir şey yapmamaları çağrısında bulundu.
'Sadece eğitimli personel kullanılmalı'
'Çatışmalarda sadece eğitimli askeri personelin kullanılması gerektiğini' söyleyen Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanlığı'nın Britanya vatandaşlarına yönelik 'Ukrayna'ya seyahat ederek hayatlarını tehlike atmamaları' uyarısı yayımlamış olduğunu hatırlattı.
Wallace "Doğru düzgün askeri eğitim almadıysanız, silahlı kuvvetlerin deneyimli bir üyesi değilseniz, Ukrayna'nın güvenliğine katkıda bulunmanız için daha iyi yollar var" dedi.
'Bunu yapmaları için onları desteklerim'
Sputnik'te yer alan habere göre, Dün Dışişleri Bakanı Truss, BBC'nin "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yurtdışından insanların uluslararası bir güce katılmalarını istedi. Bunu destekliyor musunuz" sorusuna, şu yanıtı vermişti:
Destekliyorum ve elbette bu, insanların kendi karar verebilecekleri bir şey. Ukrayna halkı, sadece Ukrayna için değil, tüm Avrupa için, özgürlük ve demokrasi için savaşıyor, çünkü Putin'in meydan okuduğu şey bu. Kesinlikle, eğer insanlar bu mücadeleyi desteklemek istiyorlarsa, bunu yapmaları için onları desteklerim.
'Emin misiniz' sorusuna 'Kesinlikle' cevabı
Muhabirin "Yani Britanya'dan Ukrayna'ya savaşa yardım için giden insanları destekliyorsunuz" diye tekrar sorması üzerine Truss, "Kesinlikle, eğer yapmak istedikleri buysa" diye ısrar etmişti.
Öncesinde Ukrayna Devlet Başkanlığı, Rusya'ya karşı savaşmak isteyen yabancı gönüllüler için Bölgesel Savunma İçin Uluslararası Lejyon adında birlik kurulacağını duyurmuştu. Yabancıların 2016'dan beri Ukrayna ordusunda gönüllü savaşabilmesinin mümkün olduğu hatırlatılan açıklamada, ilgilenenlerin ülkelerindeki Ukrayna büyükelçiliklerinin savunma ataşelerine başvurmaları gerektiği belirtilmişti.
BM: Ukraynalı 422 bin mülteci komşu ülkelere gitti
Savaş'ın beşinci günü: Rusya-Ukrayna hattında yaşanan son gelişmeler