Çavuşoğlu: Türkiye'yi şikayet ediyorlar
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mersin'deki Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, muhalefeti eleştirerek şunları söyledi: "Sorunlar elbette var ama biz çözmek için çaba sarf ediyoruz ve milletimizin küresel krizlerden en az etkilenmesi için çok gayret sarf ediyoruz. Biz tabii çözüm üretmeye çalışırken sırf 'AK Parti zarar görsün' diye her konuda Türkiye'yi haksız, AK Parti iktidarını haksız göstermeye çalışan bir muhalefet de var. Olacak. Muhalefetin görevi eleştirmek ama gerçek muhalefet, doğru yapıldığı zaman onu da söyleyebilen muhalefettir."
'Türkiye'yi şikayet ediyorlar'
Çavuşoğlu, "Şimdi dış politikada her konuda bakıyorsunuz 'Türkiye haksız'. Her yerde Türkiye şikayet ediliyor. ABD'ye gidiyorlar, Türkiye'yi şikayet ediyorlar. Avrupa'ya gidiyorlar, Türkiye'yi şikayet ediyorlar. İçeride Meclisimizde her platformda konuşalım, eleştirelim ama ülkemizi başka ülkelere şikayet etmek, onlardan medet ummak, aşağılık kompleksidir. Eksiğimiz var mı? Olacak. Ne için varız? Eksikliğimizi gidermek için varız. Ne için çalışıyoruz? Son 21 yılda yaptıklarımız 79 yılla kıyaslandığı zaman 3, 4, 5 kat hatta hiç yapılmayanlar, ilk defa yapılanlar say say bitmez. Ama halen yetersiz, daha fazlasını yapmamız lazım. O yüzden hedefler koyuyoruz. Yani muhalefetin de doğruya doğru diyebilmesi lazım. Doğruya doğru, iyi yaptıklarımıza iyi diyebil ki eleştirdiğin zaman da bir kıymet olsun. Her konuda Meclis'teki tartışmalarda da görüyoruz, Türkiye'yi haksız gösterirseniz, her konuda Türkiye'ye haksız, diğer ülkeler haklı, Avrupa Birliği ve diğer örgütler haklı derseniz o zaman eleştirinizin bir kıymeti yok. O nedenle bizim Türkiye olarak tabii ki muhalefete de ihtiyacımız var ama gerçek anlamda alternatif muhalefete her ülkenin ihtiyacı var. İnşallah bizde de bir gün olur" ifadelerini kullandı.
'KKTC'nin Avrupa Birliği içinde yeni temsilcilikleri açılacak'
Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) uluslararası statüsüne dair soru üzerine, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Türkü ile hiçbir şeyi paylaşmak istemediğini söyledi.
"Bırakın gücü, hükûmeti, meclisi; suyu ve elektriği bile paylaşmak istemiyorlar" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Oysa ki dini liderlerinin de söylediklerini görüyorsunuz, işitiyorsunuz. Bundan bağımsız olarak hamdolsun şehitlerimizin kemikleri de hiç sızlamaz çünkü Kıbrıs'ı ihya ediyoruz. Gerek ekonomisine gerek altyapısına 20 yıldan bu tarafa Kıbrıs'a yaptıklarımıza... 'Biz Kıbrıs Türkleri ile paylaşmak istiyoruz.' dediniz, Mersin'den sizlerin suyunu aldık Kıbrıs'a götürdük. Şimdi elektrik üzerinde de çalışıyoruz. Savunma konusunda bir garantör ülke olarak Kıbrıs Türkü'nü yalnız bıraktık mı? Uluslararası tanınma evet olmadı ama şimdi Avrupa Birliği içinde yeni 1-2 ülkede de inşallah yeni temsilcilikler de açılacak. Her yerde temsilciliğin açılması, pasaportunun tanıtımı konusunda da çok gayret sarf ettik. En son Cumhurbaşkanı'mız, BM Genel Kurulu kürsüsünden yaptığı konuşmada bir çağrıda bulundu. Bu çağrının yerine gelmesi, yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması ve uluslararası platformda statüler elde etmesi için yoğun şekilde çaba sarf ediyoruz. O yüzden şehitlerimizin kemikleri sızlamaz."
'ABD son zamanlarda dengeyi bozdu'
Çavuşoğlu, KKTC'nin tanınması konusunda henüz daha istedikleri noktaya gelemediklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu da biliyoruz ama Kıbrıs'ı hiçbir zaman yalnız bırakmadık, ihya ettik, koruduk, kolladık ana vatan, yavru vatan olarak. Kıbrıs'ta bundan rahatsız olan bazı siyasetçiler var ama olsun. Türk tarafını kastediyorum, Rum tarafı zaten rahatsız. Şunu söylemek isterim; ABD Büyükelçisi geçen gün 'Taraf tutmuyoruz.' diye bir açıklama yapsa da ABD son zamanlarda dengeyi bozdu. ABD'nin terazisi bozuldu ve Rum tarafına yönelik silah ambargosunu 1 yıllığına kaldırdı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e 'Niye yaptınız bunu?' dedim. 'Kara para aklama konusunda bizimle iş birliği yaptı.' diyor. Kara para aklama konusunda Rum kesimi de dünyada en bilinen yerlerden bir tanesi. Kardeşim bunun karşılığı silah vermek mi? Silahı kime karşı veriyorsun? Türklere karşı veriyorsun. Biz ne yaptık? Onlar bir karar aldı biz de ilave takviyeler yaptık, yapıyoruz. Onlar karar alır, biz adım atarız. Hani var ya 'Onlar konuşur AK Parti yapar'. Onlar konuşur, Türkiye yapar kardeşim. Yunanistan konusunda da biliyorsunuz Yunanistan'da bazı üsler var. Soruyoruz, 'Bunları Rusya'ya karşı yapıyoruz, Doğu Akdeniz'de Rusya'nın mevcudiyeti var.' diyorlar ama şunu da söylüyoruz; bunu Yunanistan için de Rum kesimi için de söylüyoruz, onların arkasında kimin olduğu önemli değil, karşısında kim var o önemli. Türkiye önemli, arkasında kimin olduğu hiç önemli değil."
'Akkuyu'da önemli bir projeyi hayata geçirmiş olacağız'
Akdeniz şehri Mersin'in lojistik ve ticarette stratejik konumda olduğunu bildiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "2023 yılında ilk reaktörünü aktif etmeyi planladığımız Akkuyu Nükleer Güç Santrali'yle (NGS) stratejik önemli bir adımı, projeyi daha hayata geçirmiş olacağız. Mersin bu sayede ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayan bir enerji merkezine dönüşecek. Yani sadece nükleer enerji santraliyle yüzde 10'unu, güneş ve diğer yatırımlarla sağladığı katkı ayrıca takdire şayan. Yine Mersin büyük bir turizm potansiyeline sahip. Turizm bizim özellikle diplomasimizde de önem verdiğimiz bir alandır. İnşallah turizm diplomasimizle de bu bölgeye, Mersin bölgesine nitelikli turistin gelmesi için Kültür ve Turizm Bakanımız ve ilgili kurumlarımız, valimiz, milletvekili arkadaşlarımız ve yerel yönetimlerle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İhracatı, turizmi, tarımıyla ülkemizin kalkınmasına güçlü destek veren Mersin'imizin çalışkan insanlarına, huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum."
'Küresel bir güç haline geldik'
Türkiye'nin son yıllarda birçok alanda olduğu gibi dış politikada da atılım yaptığına dikkati çeken Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diplomasimizin erişimi ve etkisiyle küresel bir güç haline geldik. 'Dünyada küresel güç olarak sayın' diye dünyanın neresi olursa olsun, öğrenciler olsun, sokaktaki insanlar olsun en önemli aktörler kimler diye... Bugün Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı herkes sayıyor. Tabii diplomatik ayak izimizi büyüttük. 255 misyonla, yurt dışındaki misyonumuzla en büyük temsilcilik ağına sahip ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Bir yandan girişimci diplomasimizle hak ve çıkarlarımızı savunurken diğer taraftan insani diplomasimizle mağdur ve mazlumlara umut ışığı olmaya devam ediyoruz. Yakın coğrafyada Suriye, Irak, Balkanlar, Kafkaslar'da bir istikrar halkası oluşturuyoruz. Libya'dan Orta Asya ve Türk devletlerine kadar bir refah ve güvenlik iş birliği perspektifimiz var. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ara buluculuğumuz, İstanbul Tahıl Antlaşması, Zaporijya Nükleer Santrali ve esir değişimindeki kolaylaştırıcı ve yine arabulucu rolümüz küresel istikrara katkı sağlıyor. Afrika ve Latin Amerika'daki açılımlarımız hem siyasi hem kültürel hem ekonomik alanda ayak izlerimizin tüm dünyaya yayıldığını gösteriyor."
'Ekonominin gücü Asya'ya kayıyor'
Çavuşoğlu, Asya girişimlerine de değinerek, "Yeniden Asya girişimimizle ki ekonominin gücü Asya'ya kayıyor. Bunu görüyoruz, takip ediyoruz. Yeniden yükselen Asya'yla anlamlı ve içerikli bir iş birliği kuruyoruz. Antalya Diplomasi Forumu, küresel diplomasinin geleceğinin tartışıldığı bir platform haline geldi. İkinci yılında dünyadaki en saygın forumlardan bir tanesi haline geldi. Ekonominin sağlık, turizm, savunma sanayisi gibi alanları diplomasimizin odak noktaları. Diplomasimizde turizmcimizin, ihracatçımızın, yatırımcımızın, öğrencimizin ve yurt dışında yaşayan vatandaşımızın hatta soydaşlarımızın, akraba topluluklarımızın hepsinin yanındayız ve hizmetindeyiz" açıklamasında bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin konsolosluk hizmetlerinde dünyada öncü ülkeler arasında olduğunu belirterek, konsolosluk hizmetlerini 7 gün 24 saat daha iyi verebilmek için yapay zekadan faydalanmaya başladıklarını söyledi.
'Çukurova Bölgesel Havalimanı kısa sürede hizmete girecek'
"2023 ve sonrasında da milletimiz için milletimizle birlikte gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" diyen Çavuşoğlu, şunları paylaştı: "Hükümetimiz, son 21 yılda ülkemizin her bölgesinde gerçekleştirdiği kalkınma atılımlarıyla asırlık Cumhuriyetimize iftihar dolu bir hizmet geçmişi armağan ettik. Mersin'de bu hizmet serüveninden faydalanan önemli illerimizden bir tanesi oldu ve en önemli vitrin oldu. Mersin'e son 21 yılda 50 milyar lirayı aşan kamu yatırımı yaptık. Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın altyapı tesislerinin inşaatı tamamlandı. Üstyapı tesislerinin de yüzde 75'i tamamlandı. Bugün sabah yine uçaktan inerken tam da üzerinden geçtik. Havadan da inceleme imkanımız oldu. İnşallah kısa süre içinde bu Çukurova Bölgesel Havalimanı hizmete girecek, hem Mersin'e hem Adana'ya ve bölgemize büyük hizmetler verecektir. En kısa zamanda inşallah Mersin'imizi ve Adana'mızı, bu havaalanına kavuşturarak bu bölgeyi bir lojistik merkezi haline getireceğiz. Zaten Mersin'in lojistik merkez haline geldiğini hepiniz biliyorsunuz. Buna benzer projelerle de bunu inşallah daha da pekiştireceğiz."
'Adana-Mersin hızlı tren hattı ihalesi yapıldı'
Çavuşoğlu, yolcu ve yük taşımacılığında büyük rahatlık sağlayacak Adana-Mersin hızlı tren projesinin ihalesinin de yapıldığını anlattı. Akdeniz Sahil Yolu Projesi'yle de bölgenin en büyük sorunlarından birini çözmüş olacaklarını aktaran Çavuşoğlu, "Benim şehrim Antalya ile Mersin arasını inşallah daha konforlu hızlı yollarla, viyadüklerle, köprülerle bağlamış olacağız. Gerçekten şimdiden herkesin takdirini kazanmaya başladı. Tünellerin önemli bir kısmı açıldı, viyadükler yine aynı şekilde ama devam eden çalışmalar var. Yeni merhalelerin, ilave merhalelerin ihaleleri de yapıldı. Bunu da hep birlikte yakından takip ediyoruz" diye konuştu.
Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'ın göçmen iddiasına tepki: Utanmaz ve aymaz