Burning Man'de Karpuza Filistin Sansürü!
ABD'nin Nevada eyaletinde düzenlenen ve "bir toplum ve sanat deneyi" olarak tanımlanan Burning Man festivalinde bu yıl sergilenmesi beklenen Karpuz heykeli, Filistin'e ait bir sembol olduğu gerekçesiyle tepki gördü ve festival listesinden çıkarıldı.
Her yıl ağustos - eylül aylarında ABD'de Nevada'nın Black Rock Çölü'nde geçici olarak kurulan Black Rock City'deki Burning Man adlı sanat ve eğlence festivaline binlerce kişi katılıyor.
Festivalde bu yıl, Filistin direnişinin sembollerinden olan devasa bir karpuz heykeli de sergilenecek eserler arasındaydı ancak Burning Man'in resmi web sitesinde fotoğrafına yer verilen 'Nehirden Denize' başlıklı, 2.5 metreye 14 metrelik fiberglas heykelin kaldırılmasını talep eden bir imza kampanyasına binden fazla kişi katıldı.
Festival organizatörleri, Filistin'deki direnişin sembolü olan karpuzun festivalde karışıklığa neden olacağı gerekçesiyle heykeli sanat enstalasyonları listesinden çıkardı.
Dokuz gün süren festivalde, çölün ortasına kurulan geçici şehirde çadırlar kuruluyor, insanlar eğleniyor. 'Dünyanın en çılgın festivali' olarak anılan etkinlikte eğlenceli konserlerin yanı sıra sanat enstalasyonlarına da yer veriliyor.
NEHİRDEN DENİZE SLOGANINA TEPKİ
Habertürk'te yer alan habere göre, pek çok uluslararası İsrail karşıtı protestoda yer verilen 'Nehirden Denize' (From the River to the Sea) ifadesine karşı çıkılan imza kampanyası dilekçesinde, bu ifade "Yahudi halkına yönelik şiddeti meşrulaştıran ve Yahudi devletinin var olma hakkını inkar eden bir vizyonu teşvik eden savaş çığlığı” olarak yorumlandı.
'Nehirden Denize', 7 Ekim'de başlayan İsrail - Filistin çatışmalarından bu yana İsrail karşıtı protestocular arasında yaygın bir slogan. Bu slogan, İsrail'in işgalinden önce Şeria Nehri ve Akdeniz arasındaki bölgenin tamamını kapsayan ve tarihsel olarak Filsitin'e ait toprakların sınırlarına referans veriyor.
KARPUZUN ANLAMI
Kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil, yalnızca karpuzun değil Filistin bayrağının da renkleri. 1967'deki Arap - İsrail Savaşı (Altı Gün Savaşı da deniyor) Gazze ve Batı Şeria'nın İsrail kontrolüne geçmesiyle, Filistin bayrağı ve bayraktaki renklerin taşınması yasaklanmıştı.
Filistin bayrağı taşımanın suç haline gelmesiyle birlikte Filistinliler bir protesto biçimi olarak karpuz dilimlerini kullanmaya başladı. 1993'te Oslo Barış Anlaşmaları'nın imzalanması sonrası, bayrak Filistin Yönetimi'nin simgesi olarak tanındı ve Gazze ile işgal altındaki Batı Şeria'da kullanılmaya başlandı.
Burning Man internet sitesindeki orijinal sanat enstalasyonları listesinde de karpuzun, 1967'de Filistin bayrağının yasaklanması nedeniyle sembol haline gelmesinden bahsediliyordu.
DUYGUSAL BİR TEPKİ UYANDIRMAYI AMAÇLIYOR
25 Ağustos'ta başlaması planlanan festivalin sözcüsü, heykelin Nevada festivaline "büyük olasılıkla" taşınmayacağını söyleyerek; "Listenin sunulma şekline bağlı olarak, bunun muhtemelen Black Rock City'ye gelen gerçek bir sanat eseri olmadığına, listelemenin Burning Man topluluğu içinde duygusal bir tepki uyandırmayı amaçladığına inanıyoruz" ifadesini kullandı.
TEPKİ YAĞDI
Heykel, festival web sitesindeki sanat eserleri listesinden kaldırıldıktan sonra Filistin destekçileri tepki yağdırdı.
Bir yorumcu, "Sanatçının ve eserlerinin sansürlenmesi gerçekten korkunç bir şey" derken; bir başkası, Burning Man'i "Siyonistlere boyun eğmekle" suçladı.