Bosna Hersek'te 'Sahte devlet' tartışması

Bosna Hersek'te 'Sahte devlet' tartışması
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik, Konsey'in Hırvat üyesi Zeljko Komsic'in Kosova Bağımsızlık Günü mesajına tepki gösterdi.

Bağımsızlık Günü vesilesiyle Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'ye, Facebook hesabından tebrik mesajı gönderen Komsic, "Bütün Kosova Cumhuriyeti vatandaşlarının Bağımsızlık Günü kutlu olsun. İki dost ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden cesaret ve mutluluk duyuyoruz. Bosna Hersek ve Kosova Cumhuriyeti arasındaki ekonomik, siyasi ve diğer iş birliklerinin, yakın zamanda ülkelerimizin vatandaşları için de büyük önem taşıyacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Tek amacı Sırpları provoke etmek'

Komsic'in Kosova mesajını "sahte devlete tebrik" sözleriyle eleştiren Dodik, "Kosova, Komsic'in umurunda değil, onun tek amacı Sırpları provoke etmek" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın en genç ülkesi 14 yaşında

Sırbistan'dan ayrılarak 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden "Avrupa’nın en genç ülkesi" Kosova, 14’üncü yaşını kutluyor.

Sırbistan'ın halihazırda kendi toprağı olarak gördüğü Kosova, bugün 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınıyor.

20220216-5-52189184-73716810-preview.jpg

Kosova ile Sırbistan arasında Avrupa Birliği (AB) ara buluculuğunda düzenlenen diyalog süreci devam ederken erken seçim, İsrail ile diplomatik ilişkiler başlatıp Kudüs'te büyükelçilik açma, komşu Sırbistan ile yaşanan gerginlikler 2021 boyunca Kosova'nın başlıca gündemleri arasında yer aldı.

Başkenti Priştine olan ve yaklaşık 1,8 milyon nüfusa sahip Kosova'da nüfusun büyük çoğunluğunu Arnavutlar oluştururken, ülkede ayrıca Türk, Boşnak, Sırp, Goralı, Roman, Aşkali ve Mısırlı azınlık grupları da yaşıyor.

Kosova savaşı ve bağımsızlığa giden yol

Yugoslavya döneminde Sırbistan Federal Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Kosova'ya, 1974'te özerklik verilse de bu karar 1989'da aşırı Sırp milliyetçisi Slobodan Milosevic tarafından iptal edildi.

Yugoslavya'nın dağılma sürecine girmesiyle Kosovalı Arnavutlar yükselen Sırp milliyetçiliğinden tedirgin oldu ve daha sonra ülkenin bağımsızlığında önemli rol oynayacak Kosova Kurtuluş Ordusunun (UÇK) temellerini attı.

Önce Hırvatistan, ardından Bosna Hersek'teki kanlı çatışmalar, 1998'de Kosova'ya da sıçradı. Sırp polisi ile UÇK arasındaki çatışmalar 1998'de başlarken, Milosevic emrindeki Sırp güçleri Arnavut köylerini basarak sivilleri katletti.

Sırp güçlerinin Kosova'daki saldırıları, 24 Mart 1999'da başlayan ve 78 gün süren operasyon sonucunda NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasıyla son buldu.

Dönemin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından 2005'te Kosova Özel Temsilcisi olarak görevlendirilen Martti Ahtisaari, 2007'de Kosova'nın bağımsız olması gerektiğini belirttiği raporu BM Güvenlik Konseyine sundu. Sırbistan ise "denetimli özerklik" önerisinde bulundu.

Ahtisaari, Planı ve BM'nin 1244 sayılı kararı doğrultusunda Kosova Meclisi 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

Kaynak:AA