BM: Suriye yönetimi iki sınır kapısının daha açılmasını kabul etti
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden Türkiye'den sonra en çok etkilenen ülke olan Suriye, insani yardımların ülkeye ulaşması konusunda sıkıntı yaşıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin, Batı ülkelerine yönelik "ambargoları kaldırın" çağrısı sürerken gündemde olan konulardan biri de sınır kapılarının açılması.
BM: Suriye yönetimi iki sınır kapısının daha açılmasını kabul etti
Birleşmiş Milletler (BM), Suriye hükümetinin geçen hafta meydana gelen depremlerle harap olan ülkeye yardım girmesi için iki sınır kapısı daha açmayı kabul ettiğini açıkladı. BM Genel Sekreteri António Guterres'in sözcüsü BBC'ye verdiği demeçte, "Bu büyük bir fark yaratacak. Şu anda sadece bir sınır kapısı kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Birçok Suriyeli savaştan zarar gören ülkelerine yardım ulaştırılamamasından dolayı öfkeli. Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hükümeti kurtarma çalışmalarındaki zorluklardan Batı'nın ülkeye uyguladığı yaptırımları sorumlu tutuyor. Ancak uluslararası yardım grupları, Esad hükümetinin kötü yönetiminin ve ülkenin tüm bölgeleriyle ilişki kurmayı reddetmesinin en önemli engeller olduğunu söylüyor.
BM, Pazartesi günü Şam'da Devlet Başkanı Esad ile yapılan üst düzey görüşmelerin ardından Türkiye sınırındaki Bab el-Selam ve El Rae'deki iki yeni sınır kapısıyla ilgili bir açıklama yaptı. Kuzeybatı Suriye'ye geçişlerin başlangıçta üç ay süreyle açık olacağı belirtildi.
Guterres'in sözcüsü Stéphane Dujarric BBC Radio 4'ün World Tonight programına verdiği demeçte "Çok kısa bir süre içinde diğer iki geçişi de kullanacağız" dedi.
İki geçidin ne zaman açılacağı konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.
Depremlerden sonraki ilk günlerde, Suriye’de hükümetin denetimindeki bölgelere, Rusya, İran ve BAE gibi ülkelerden bir miktar yardım gönderildi. Ancak muhaliflerin kontrolündeki ülkenin kuzeybatısına pek yardım gitmedi. Bunun nedeni de, buralara uluslararası insani yardımın Türkiye’den açık tek kapı üzerinden ya da Suriye hükümetinin denetimindeki bölgelerden yollanabilmesiydi.
Suriye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde 5 bin 700'den fazla kişinin öldüğü biliniyor.