Bir salgın daha patladı

Bir salgın daha patladı
Güney Afrika'da şistozomiyaz salgını başladı. Şistozomiyaz, su kaynaklarındaki parazitler nedeni ile oluşan özellikle kanlı dışkı ve idrar ile belirti gösteren bir hastalık.

Güney Afrika'nın Limpopo eyaletinde "şistozomiyaz" salgını yaşanıyor. Eyalet hükümetinin açıklamasına göre, Tzaneen kasabasındaki Malwandla İlkokulu'nda 142 öğrenciye, idrar yolları ve bağırsakları etkileyen şistozomiyaz teşhisi konuldu.

Hastalanan öğrenciler tedavi altına alınırken, sağlık yetkilileri bölgedeki su kaynaklarını incelemeye başladı.

ŞİSTOZOMİYAZ NEDİR?

Şistozomiyaz, parazitik bir enfeksiyon hastalığıdır ve Schistosoma cinsi trematodlar (yassı solucanlar) tarafından insanlara bulaşır. Bu parazitler tatlı su kaynaklarında bulunur ve genellikle enfekte sularla temas eden insanlara bulaşır. Hastalık, başta Afrika, Orta Doğu, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya gibi tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygındır.

istozomiyaz.jpg

BULAŞMA ŞEKLİ

Şistozomiyaz, enfekte tatlı sularda bulunan parazit larvalarının cilt yoluyla vücuda girmesiyle bulaşır. Larvalar kan dolaşımına geçerek karaciğer, bağırsaklar veya mesane gibi organlara yerleşirler.

BELİRTİLER NEDİR?

  • Deri döküntüleri ve kaşıntı (erken dönemde)
  • Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik
  • İlerlemiş enfeksiyonlarda karın ağrısı, ishal, kanlı dışkı veya idrar

TEDAVİSİ NASIL OLUYOR?

istozomiyaz1.jpeg

Şistozomiyaz, genellikle praziquantel adlı antiparazitik ilaçla tedavi edilir. Hastalığın önlenmesinde temiz suya erişim, hijyen ve enfekte bölgelerde korunma önlemleri almak önemlidir.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)