Azerbaycan Ermenilerin Savaş Araçlarını İmha Ediyor

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni güçlerin kontrolündeki topraklarda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ardından anayasal yapıyı yeniden tesis etmek gerekçesiyle bölgede "antiterör operasyonu" başlatıldığını bildirdi.

SON DAKİKA... Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek gerekçesiyle "antiterör operasyonu" başlatıldığını duyurdu.

Son dakika haberi:

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ bölgesinde "büyük ölçekli provokasyonları bastırmak" ve Ermeni askerlerini bölgeden çıkarmak amacıyla "yerel terörle mücadele faaliyetleri" başlattığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Önlemler kapsamında, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait birliklerin ön cephedeki mevzileri yüksek hassasiyetli silahlarla etkisiz hale getiriliyor. Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor. Sadece askeri hedefler vuruluyor. Operasyon kapsamında Rus Barış Gücü ve Türk-Rus İzleme Merkezi bilgilendirildi." denildi.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NASIL VE NE ZAMAN BAŞLADI?

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının kökeni 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Azerbaycan sınırları içinde bulunan Dağlık Karabağ’da bir Ermeni özerk bölgesi oluşturma kararı verdi. Bunun için farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni'yi buraya yerleştirdi. Rusların bu politikası kanlı meyvelerini 90'lı yılların sonunda vermeye başladı.

Sovyetler Birliği zayıflamaya başlayınca, Ermeniler Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesine ilişkin taleplerini dillendirdiler. İki toplum arasındaki anlaşmazlık çatışmaya, 1990'lı yılların başlarında da geniş çaplı savaşa dönüştü.

Rusların desteğini de alan Ermeniler, 1991’de Hankendi’ni, 1992’de Şuşa ve Hocalı’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi. Ermeniler bu süreçte Azerbaycan Türklerine karşı katliamlar yaptı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi, 1 milyona yakın Azerbaycanlı da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

AYRINTILAR GELİYOR...

Etiketler :