Avrupa Parlamentosu: Türk hükümetinin otoriter yöneliminin bir işaretidir
Sassoli sosyal medya platformu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi Türkiye hükümetinin otoriterliğe kayışının açık bir işaretidir. Gözümüz korkmayacak" ifadelerini kullandığı paylaşımını "Osman Kavala'ya özgürlük" vurgusuyla sonlandırdı.
The expulsion of ten ambassadors is a sign of the authoritarian drift of the Turkish government. We will not be intimidated.
— David Sassoli (@EP_President) October 23, 2021
Freedom for Osman Kavala.
Ne olmuştu?
AİHM’in verdiği hak ihlali kararına rağmen 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için içinde ABD'nin de bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisi ortak çağrı yapmıştı.
Kavala’nın serbest bırakılması için 10 büyükelçilikten yapılan ortak çağrıya; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri ortak olmuştu.
Açıklamada, "Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir" ifadeleri yer almıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Eskişehir'deki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Osman Kavala çağrısı yapan 10 ülke büyükelçisinin "istenmeyen adam" ilan edilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini açıklamıştı. Erdoğan, Selahattin Demirtaş için de "Yargı ne diyorsa o, çıkaramayacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.
Diplomatlar büyükelçi krizini değerlendirdi: Türk büyükelçiler istenmeyen kişi ilan edilecek mi?