ABD/İsrail-İran savaşında 17. gün... İsrail Lübnan'a kara harekatı başlattı!
Ortadoğu’da ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları on yedinci gününe girerken çatışma hattı genişliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai Uluslararası Havalimanı çevresinde düzenlenen insansız hava aracı saldırısının ardından bölgede yangın çıktığı bildirildi. Gece saatlerinde İran’dan İsrail’e doğru yeni füze atışları yapıldığı, Tel Aviv başta olmak üzere birçok kentte sirenlerin çaldığı aktarıldı. Aynı saatlerde İsrail’in de İran’ın batısı ve orta kesimlerinde 200’den fazla hedefi vurduğunu öne sürdüğü saldırılarda Tahran ve Kerec’te patlama sesleri duyuldu.
Çatışmalar yalnızca İran-İsrail hattıyla sınırlı kalmazken Körfez ülkeleri de alarm durumuna geçti. Suudi Arabistan doğu bölgelerinde çok sayıda İHA’nın imha edildiğini açıklarken Bahreyn’de sirenlerin çalmasının ardından halka güvenli alanlara gitmeleri çağrısı yapıldı. Diplomasi cephesinde ise Hürmüz Boğazı’ndaki gerilim öne çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüşerek boğazda seyrüsefer özgürlüğünün korunması gerektiğini vurguladığı belirtilirken Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimleri askeri faaliyetlerin durdurulması ve diyalog çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ise İran’ın USS Abraham Lincoln uçak gemisini vurduğu iddialarını ve ABD’ye ait yakıt ikmal uçaklarının hedef alındığı haberlerini yalanladı.
CANLI-İSRAİL/ABD'DEN İRAN'A SALDIRI: 5 ÖLÜ | 10.25
Mehr haber ajansının haberine göre, İran'ın Markazi eyaletinde ABD ve İsrail tarafından düzenlenen ayrı ayrı saldırılarda en az beş kişi öldü, yedi kişi yaralandı.
Haberde, ilk saldırıda Arak şehrini çevreleyen bir yerleşim bölgesinin vurulduğu ve en az dört kişinin öldüğü ve ölü sayısının artabileceği ifade edildi. İkinci saldırıda ise Markazi'nin Mahallat şehrindeki bir konut binası vuruldu, bir kişi öldü ve yedi kişi yaralandı.
ABU DABİ'DE FÜZE DÜŞTÜ | 10.00
Abu Dabi'deki Al Bahyan bölgesinde sivil bir araca füze düştüğü bildirildi. Sosyal medya platformu X'te yayınlanan gönderide, olayda "Filistin uyruklu bir kişinin hayatını kaybettiği" belirtildi.
İSRAİL'DEN LÜBNAN'A KARA HAREKATI | 09.30
İsrail ordusu bugün yaptıkları açıklamayla Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah karargahlarına yönelik "sınırlı ve hedef odaklı" kara harekâtının başlatıldığını duyurdu.
DUBAİ HAVALİMANI VURULDU | 08.50
Dubai Havaalanı'nın bir insansız hava aracının yakıt tankına çarpıp alev alması sonucu geçici olarak kapatıldığı ve tüm uçuş operasyonlarının askıya alındığı açıklandı. Emirates Havayolları, bugün "sınırlı bir uçuş programı" uygulayacağını duyurdu.
İSRAİL'DEN LÜBNAN'A YENİ HAVA SALDIRISI | 08.45
İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyindeki Khiam şehrine üç yeni hava saldırısı düzenledi. Saldırıların ardından herhangi bir can kaybı veya hasar bildirilmedi.