AB'den Çin'e Uygur Türkleri ambargosu

AB'den Çin'e Uygur Türkleri ambargosu
Avrupa Komisyonu, bireylerin zorla çalıştırılmasıyla üretilen ürünlere yönelik yasak getirmeyi önerdi.

Avrupa Komisyonu bugün Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Çin üzerindeki mevcut baskısına katkıda bulunacak, ancak yürürlüğe girmeden önce içeriği değiştirilebilecek bir mevzuatla, kişilerin zorla çalıştırılmasıyla üretilen ürünlere yönelik bir AB yasağı önerdi.

AB önerisi, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 2021'de zorla çalıştırıldığını söylediği 27.6 milyon kişinin, 2016'dakinden yüzde 11 daha fazla olduğunu vurguluyor.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, Avrupa Komisyonu, 27 üyeli AB'deki ulusal kurumların bir ürünün üretiminde kişilerin zorla çalıştırılıp çalıştırılmadığını tespit etmesini öneriyor. Komisyon, gümrük yetkililerine yol göstermesi için kararları bir internet sitesinde yayınlayacak.

Baskı oluşturması amaçlanıyor

Yeni yasanın ticaret akışında büyük değişikliklere yol açmama ihtimali olsa da tedarik zincirlerinin izlenmesi konusunda şirketler üzerindeki baskıyı artıracağı umuluyor.

Yeşillerin AB milletvekili Anna Cavazzini, geniş kapsamlı öneriyi memnuniyetle karşıladı. Bununla birlikte ürünlerin ancak bir soruşturma sonunda alıkonacağı endişesini dile getiren milletvekili, ABD'de olduğu gibi, zorla çalıştırma iddialarının ardından ispat yükümlülüğünün şirketlere ait olmadığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu ve AB hükümetlerinin öneriyi değiştirecekleri ve yürürlüğe girmeden önce üzerinde mutabakata varmaları gerekeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Akla Çin'i getirdi

Komisyon önerisinde herhangi bir ülkenin adını vermedi ancak sözkonusu teklif, Avrupa Parlamentosu'nun Çin'in Sincan bölgesinde insan haklarına yönelik endişeleri vurgulayan raporunun ardından geldi.

Hak örgütleri Beijing'i, Sincan'da çoğunluğu Müslüman bir etnik azınlık olan Uygurlara karşı, toplama kamplarında kitlesel olarak zorla çalıştırma da dâhil olmak üzere, suiistimallerde bulunmakla suçluyor. Çin'i soykırımla suçlayan ABD, 2021 yılında Sincan'dan mal ithalatını geniş ölçüde yasaklayan bir yasa çıkarmıştı.

Öte yandan Çin, güneş panelleri için malzeme de tedarik eden önemli bir pamuk üreticisi olan bölgede insan hakları ihlalinin olduğu suçlamalarını reddediyor.

halktv.com.tr // Dış Haberler