ABD yine meclis başkanını seçemedi

ABD yine meclis başkanını seçemedi
ABD’de yapılan ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu kazandığı Temsilciler Meclisi’nde başkanlık krizi çözülemiyor. Kendi içinde bölünen Cumhuriyetçiler, iki adayla yarışırken, Demokratların tek adayı bulunuyor. Meclis başkanı seçilmeden yasama organlarının çalışmaya başlayamadığı ABD’de krizin nasıl çözüleceği bilinmiyor.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, bir grup eski başkan Donald Trump'ın müttefiki, Kevin McCarthy'nin arkasında birleşme çağrısına defalarca karşı geldiği için hala lider seçemedi.

Karar'ın haberine göre, Meclis çoğunluğunun sağlanamadığı altı başarısız oylama ve kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerden sonra, McCarthy, ülke liderliğinden sonra en önemli ikinci koltuk olan meclis başkanlığı görevini alması yakın görünmüyor. ABD’deki sisteme göre, meclis üyeleri yemin etmeden ve yasama işine başlamadan önce bir lider belirlemek zorunda.

Parti içinde bölünme var

McCarthy, 2019'dan bu yana en iyi Cumhuriyetçi meclis üyesi olarak görev yapıyor ve partisinin son ara seçimlerde meclisin kontrolünü kazanma konusundaki başarılı çabasına öncülük ediyor.

Ancak, onu ideolojik olarak desteklemeyen 20 katı Cumhuriyetçiden oluşan bir grup onu desteklemeyi reddettiği ve koltuğu alması için 218 oya ulaşmasına engel olduğu için, iki gün içinde art arda altı oylamada yetersiz kaldı.

218’e ulaşana kadar yolu var

Temsilciler Meclisi'nin tamamı, yeni dönemin ilk gününde başkan için oy kullanırken, bir adayın oyların çoğunluğunu alması gerekiyor. Mecliste 435 sandalye var ve başkan adayının kazanması için 218 oy alması gerekiyor. Hiçbir aday bu eşiğe ulaşmazsa, meclis bu sınıra birisi ulaşana kadar oylamaya devam edecek. En uzun oylama rekoru, başkan seçmenin için iki ay sürdüğü 1856'da kırıldı.