ABD Temsilciler Meclisi TikTok'u tamamen yasaklamak için ilk adımı attı

ABD Temsilciler Meclisi TikTok'u tamamen yasaklamak için ilk adımı attı
ABD Temsilciler Meclisi ( Kongrenin alt meclisi ), Amerika'da TikTok'un yasaklanmasına yol açabilecek önemli bir yasa tasarısını kabul etti .


Sosyal medya devinin Çinli ana şirketi ByteDance'e kontrol hissesini satması için altı ay süre tanınıyor, aksi takdirde uygulama ABD'de engellenecek. Tasarının iki partili oylamada ezici çoğunlukla geçmesine rağmen yasalaşması için hâlâ Senato ( üst meclis ) tarafından onaylanması ve cumhurbaşkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

Çin'in etkisi milletvekilleri uzun zamandır Çin'in TikTok üzerindeki etkisinden endişe duyuyorlardı. Amerika Birleşik Devletleri'nde 150 milyon kullanıcı tarafından kullanılan platform; 2012 yılında kurulan Çin'in ByteDance şirketine ait. Pekin merkezli firmanın Cayman Adaları'nda kayıtlı olup Avrupa ve ABD'de ofisleri bulunmaktadır.

Tasarı Senato'da onay almayı başarırsa, Başkan Joe Biden, tasarıyı masasına ulaşır ulaşmaz imzalayarak yasalaştıracağına söz verdi ve bu da potansiyel olarak Çin ile diplomatik bir tartışmayı tetikledi.

BBC'nin yazdığına göre ByteDance, Pekin'in karşı çıkmakla tehdit ettiği zorla serbest bırakma işlemini gerçekleştirmek için Çinli yetkililerden onay almak zorunda kalacak . Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, hareketin "ABD'yi ısırmaya geri döneceğini" söyledi. Tasarının ortak sponsorlarından biri olan Wisconsin Cumhuriyetçisi Mike Gallagher, ABD'nin "Amerika'nın baskın haber platformunun Çin Komünist Partisi'ne bağlı bir şirket tarafından kontrol edilmesi veya ona ait olması riskini alamayacağını" söyledi.

AB soruşturma başlatıyor Çinli şirketler, talep üzerine verileri hükümetle paylaşmalarını gerektiren bir ulusal güvenlik yasasına tabidir. TikTok, düzenleyicilere, 150 milyon ABD'li kullanıcısının verilerinin Çin'deki ByteDance çalışanları tarafından erişilebilir olmamasını sağlamak için adımlar attığına dair güvence vermeye çalışıyor.

TikTok CEO'su Shaw Zi Chu, şirketin verileri güvende ve platformu "dışarıdan manipülasyonlardan uzak" tutmaya kararlı olduğunu söyledi. Tasarının geçmesi halinde bunun, uygulamanın ABD'de yasaklanması, "bir avuç diğer sosyal medya şirketine daha fazla yetki verilmesi" ve binlerce Amerikalının işinin riske atılması anlamına geleceği konusunda uyardı.

Ancak Ocak ayında The Wall Street Journal tarafından yapılan bir araştırma, sistemin hala sızdırdığını ve verilerin ABD'deki TikTok ile Çin'deki ByteDance arasında gayri resmi olarak paylaşıldığını ortaya çıkardı. Çin'deki ByteDance yetkililerinin, kaynaklarının izini sürmek için bir gazetecinin verilerine eriştiği bir olay da dahil olmak üzere yüksek profilli vakalar endişelere yol açtı.

Etiketler :