ABD Senatosu'nda 'Türkiye'ye F-16 Satışı Oylaması! 61'e Karşı 10 Oyla...

ABD Senatosu'nda 'Türkiye'ye F-16 Satışı Oylaması! 61'e Karşı 10 Oyla...
ABD Senatosu, Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul'ün Türkiye'ye 23 milyar dolarlık F-16 ve modernizasyon kiti satışını durdurma teklifini 61'e karşı 10 oyla reddetti.

ABD Senatosu, Türkiye'nin İsveç'in NATO ittifakına katılmasını onaylamasının ardından Başkan Joe Biden yönetiminin onayladığı Türkiye'ye 23 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını durdurma çabasını 'kesin bir sonuçla' reddetti.

F-16 SATIŞINI ENGELLEME GİRİŞİMİ REDDEDİLDİ

727126image1.jpg

Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul tarafından sunulan 'onaylamama' önerisine 79'a karşı 13 destekçi çıktı. Böylece Paul'ün tek başına sunduğu ve ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını engellemeye yönelik girişim, büyük bir oy farklıyla Senato'da reddedildi.

ABD hükümeti, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin hemen ardından Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay vermişti.

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI

yeni-proje.png

ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak'ta Türkiye'ye 40 F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu konusunda Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu.

Habertürk'ün haberine göre Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senato gündemine getirdiği 'onaylamama' önerisi 61'e karşı 10 senatörün desteğini alabildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'ne yaklaşık 23 milyar dolar değerinde F-16 alımı ve modernizasyonu ve ilgili ekipmanların satışını onaylayan kararını verdi." ifadelerine yer verilmiş ve Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının ilgili sertifikasyonun Kongre'ye ilettiği kaydedilmişti.

Kongre’deki 15 günlük inceleme ve itiraz süreci 10 Şubat gecesi sonlanmış, bu süreçte yalnızca Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul itirazda bulunurken, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne iletilen bu itiraz hakkında bir işlem yapılmamıştı.

Türkiye F-16 savaş uçakları için ilk talebini Ekim 2021’de dile getirmiş, onay 20 ayın ardından gelmişti.

Etiketler :