ABD ordusunda İran’a kara operasyonu hareketliliği

ABD ordusunda İran’a kara operasyonu hareketliliği
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a kara kuvveti gönderme planı olmadığını iddia etse de, Pentagon'un 200 milyar dolarlık ek bütçe talebi, 2.500 deniz piyadesinin bölgeye sevki ve Hark Adası ile İsfahan nükleer tesisine yönelik kara operasyonu ihtimalinin değerlendirilmesi, kara savaşına hazırlık sinyalleri olarak yorumlandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran'a kara kuvveti gönderme planı olmadığını söyledi. "Hiçbir yere asker göndermeyeceğim" diyen Trump, ancak kararından geri dönme kapısını da aralık bıraktı. "Gönderecek olsaydım, bunu size kesinlikle söylemezdim" ifadelerini kullandı.

New York Times'ın haberine göre Trump'ın açık bıraktığı bu kapı, ABD ordusundaki son dönemde yaşanan hareketlilikle birlikte değerlendirildiğine Pentagon'un Hark Adası'na bir operasyon düzenlemeyi planladığı sonucu ortaya çıkıyor.

PENTAGON'DAN 200 MİLYAR DOLARLIK TALEP

Trump'ın açıklamaları, Pentagon'un İran'a karşı savaş operasyonlarının masraflarını karşılamak için 200 milyar dolar talep ettiği haberlerinin ardından geldi. Yetkililerin milletvekillerine yaptığı bilgilendirmede, bu meblağın operasyonları aylarca sürdürebileceği belirtildi. Sadece ilk altı günün maliyetinin 11,3 milyar doları aştığı ifade edildi.

DENİZ PİYADELERİ BÖLGEYE SEVK EDİLDİ

Geçen hafta ABD, 31. Deniz Piyade Sefer Birimi'ne bağlı 2.500 deniz piyadesini Hint-Pasifik bölgesinden Orta Doğu'ya sevk etmeye başladı. Deniz ve hava desteğiyle desteklenen kara operasyonları yürütme konusunda uzmanlaşan bu birimin seçilmesi, ABD'nin İran'a yönelik olası baskınlar planladığı şeklinde yorumlandı. Bölgede halihazırda yaklaşık 50.000 ABD askeri bulunuyor.

HARK ADASI VE İSFAHAN HEDEFTE

ABD'nin, İran'ın petrol ihracatının büyük bölümünün yapıldığı Hark Adası'nı ele geçirme ihtimalini değerlendirdiği belirtiliyor. Hafta sonu adadaki askeri hedeflerin vurulduğu açıklanırken, Trump petrol altyapısına dokunulmadığını vurguladı. Ancak Çarşamba günü, İran'ın petrol altyapısını veya elektrik şebekesini yok edebilecekleri tehdidinde bulundu.

ABD ayrıca, İran'ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunun büyük kısmını barındıran İsfahan'daki yeraltı nükleer tesisini ele geçirme seçeneğini de masada tutuyor. Her iki operasyon da kara birliklerinin kullanılmasını gerektirecek nitelikte.

NE OLMUŞTU?

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a başlattığı ortak saldırılar sonrası gerilim tırmanmış, İran da misillemelerde bulunmuştu. Son olarak İsrail, İran'ın Güney Pars doğal gaz sahasını vururken, Katar'ın Ras Laffan enerji merkezi de İran füzeleriyle hedef alınmıştı. Çatışmalar küresel petrol piyasalarında dalgalanmaya yol açıyor.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi