25 Kasım'ın hüzün dolu hikayesi... Mirabel Kardeşler

25 Kasım'ın hüzün dolu hikayesi... Mirabel Kardeşler
Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele günü her yıl 25 Kasım'da dünyanın dört bir yanından kadınların seslerini yükselttikleri, mücadelelerini dünya kamuoyuna her gün yaptıkları gibi hatırlattıkları bir gün. 25 Kasım'ı önemli kılan ise tarihi Dominik'e uzanan hüzünlü hikayesi... 25 Kasım, Mirabel Kardeşlerin vahşice katledilişlerinin yıldönümü...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde yaşanan trajik bir hikayeye dayanıyor.

Dominik'te ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabel Kardeşler ismiyle anılan adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun, "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabel Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.

the-mirabal-sisters-in-a-car.jpeg

Mirabel kardeşler olarak bilinen Patria, Minerva ve Maria Teresa; 1930'dan 1961'e kadar Dominik Cumhuriyeti'ni yöneten Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele veriyordu.

“Belki de bize en yakın şey ölüm fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz” (Maria Teresa Mirabel 1936)

1960 yılında diktatörlük karşıtı mücadeleleri ses getirerek ülke geneline yayıldı. 25 Kasım 1960 tarihinde diktatörlüğe karşı mücadele ettikleri için diktatörlük polislerince durdurulduktan sonra üç kardeş ve şoförü Rufino de la Cruz boğazlanarak, tecavüz edilerek ve dövülerek öldürüldüler.

“Çocuklarımızın, bu yoz ve zalim sistemde yetişmesine izin vermeyeceğiz. Bu sisteme karşı savaşmak zorundayız. Ben kendi adıma her şeyimi vermeye hazırım gerekirse hayatımı da” (Patria Mercedes Mirabel 1924)

Kaza süsü verilmeye çalışıldı

Sözkonusu cinayetler örtbas edilmek istendi ve cesetler bir arabaya konularak bir uçurumdan atıldı. Böylelikle cinayetlerin, "kaza" olarak gösterilmesi halkın da buna inanması bekleniyordu.

"Kaza süsü" ardından Trujillo'yu destekleyen yandaş gazete El Caribe, cinayetleri "kaza" olarak manşetlerine taşıdı.

Kaza süsü verilen cinayetlere ilişkin asıl gerçek ise Clandestina hareketinin kurucuları ve kadroları olan bu kadınların "tehlike olarak görülmesi" ve tecavüz edilip katledilmeleriydi.

Cinayet diktatörlük rejimini yıktı

Diktatörlüğe karşı verdikleri mücadele ile sembol haline gelen Mirabel kardeşlerin katledilmesi Dominik Cumhuriyet’inde büyük bir tepki uyandırdı. Direniş hareketi güçlendi ve bir yılın sonunda diktatörlük, anti-Trujilo hareketi tarafından düşürüldü.

25 Kasım'a ismini ilk verenler Latin Amerikalı kadınlar

1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" olarak ilan edildi.

Latin Amerika ilerici kadınlarının bu kararı, şiddete karşı kadınlar cephesinden bir mücadele ilanı oldu ve 18 yıl sonra 1999'da Birleşmiş Milletler'in kararına dönüştü.

99'daki BM kararı sonrasında 25 Kasım uluslararası düzeyde "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak kabul edildi.

Kardeşlerin hikayesi Time dergisinin de kapağına taşınmıştı.

1960-miraba-lsisters.jpg