'Efemçukuru davası' AİHM'e taşındı

'Efemçukuru davası' AİHM'e taşındı
İzmir’in Menderes ilçesindeki Efemçukuru Altın Madeni ile ilgili kriz sürüyor. Türkiye’de 12 yıldır süren yargılama süreci şimdi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) devam edecek. Ege Çevre Platformu avukatları, Kanadalı Tüprag’ın altın çıkardığı madenle ilgili dosyayı AİHM’e taşıdı.

İzmir Menderes'te 2011 yılından beri faaliyette bulunan Efemçukuru Altın Madeni hakkındaki dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. Ege Çevre Platformu avukatlarının AİHM'e sunduğu dilekçede madenin konumundan dolayı en az 200 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak olan Çamlı Barajı'nın DSİ tarafından faaliyete sokulmadığı vurgulandı.

O MADEN İZMİR’İN SUYUNU ZEHİRLİYOR
Halk Akademi Öğrencisi Utku Beycan’ın haberine göre, altın madeninde ÇED raporunda belirlenenin ve dünya kabuk ortalamasının çok üzerinde ağır metalin ortaya çıktığı kaydediliyor. Anılan maden sahası aynı zamanda İzmir'in su ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Tahtalı Barajı’nın koruma alanında bulunuyor. Bölge, İzmir'in tek arseniksiz su havzası olarak geçiyor.

efemcukuru-510.jpg

DAVASI YILLAR SÜRDÜ
Madeni işleten Kanadalı Tüprag'ın bağlı olduğu Eldorado Gold, 2011'de madenin açılacağını duyurmuştu. EGEÇEP, TMMOB ve İzmir Tabip Odası, madenin bölgedeki yeraltı sularını kirleteceğini ve tarımı yok edeceğini gerekçe göstererek dava açmıştı. İzmir 1. İdare Mahkemesi, 23 Kasım 2012'de madenin 1 yıllık deneme sürecinin iptaline karar vermişti. Mahkemenin kararı Danıştay 8. Dairesi tarafından 23 Haziran 2014'te bozulmuştu. Davacılar, kararın bozulmasının gözden geçirilmesi için iki başvuruda daha bulunmuş, fakat sonuç alamamıştı.

jx8ehc1n.jpg

AYM DE BAŞVURUYU GERİ ÇEVİRDİ
Dava dosyasını takip eden çevre platformları bu kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. 18 Mayıs 2022’deki başvuruda yargılamaların makul sürede yapılmadığı, hak arama özgürlüklerinin ile mahkemeye erişim haklarının kısıtlandığı kaydedildi.. AYM ise geçen yıl sonunda verdiği kararla davacıların ‘ihlal’ iddialarını kabul etmedi.

TÜPRAG TARTIŞMALARIN ODAĞINDA
Öte yandan Kanadalı Eldorado Gold'un yerli iştiraki Tüprag, daha önce de bir dizi tartışmanın odağında yer almıştı. Şirketin, Afyonkarahisar'da, hayvancılığın merkezi olarak bilinen Emirdağı'nda maden arama ruhsatı, Afyon İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulunmuştu.

unnamed-3.jpg

‘ÇED İÇİN HİLE YAPTILAR’ İDDİASI
Şirketin Denizli Çivril'de ve Samsun’da Şahin Dağları’nda açacakları ocaklar için ise ‘ÇED gerekli değildir’ raporu almak için hile yaptıkları ileri sürülmüştü. İddialara göre şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na buralardaki madenleri pek çok küçük proje olarak sunmuştu.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :