Araştırma: Okyanusların Rengi Değişiyor

Araştırma: Okyanusların Rengi Değişiyor
NASA görüntülerinin analizinde plankton popülasyonlarındaki değişiklikler nedeniyle denizin daha yeşil hale geldiğini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre masmavi denizler zamanla giderek daha yeşil hale geliyor ve özellikle ekvatora yakın alçak enlemlerdeki alanlar bu durumdan daha fazla etkileniyor.

Southampton Üniversitesi Ulusal Oşinografi Merkezi'nden bilim insanı BB Cael , "Bunu önemsememizin nedeni, rengi önemsememiz değil, rengin ekosistemin durumundaki değişikliklerin bir yansıması olması" dedi.

Önceki araştırmalar, değişen iklimdeki eğilimleri öğrenmek için okyanusun yeşilliğindeki değişikliklere -planktonlardaki yeşil klorofilden- odaklanmıştı. Ancak Cael'in ekibi, kapsamlı bir veri deposu olan Nasa'nın Modis-Aqua uydusunun 20 yılı aşkın gözlemlerini inceledi ve kırmızı ve mavi de dahil olmak üzere daha eksiksiz bir renk spektrumu aracılığıyla okyanusun tonundaki değişim modellerini aradı.

Farklı boyutlardaki planktonlar ışığı farklı şekilde dağıtır ve farklı pigmentlere sahip planktonlar ışığı farklı şekilde soğurur. Renkteki değişiklikleri incelemek, bilim insanlarına dünya çapındaki plankton popülasyonlarındaki değişikliklerin daha net bir resmini verebilir. Fitoplankton, besin zincirlerinin çoğunun tabanında yer aldığı için okyanus ekosistemleri için çok önemlidir .

Renkteki bu değişiklikleri, insan kaynaklı küresel ısınma hiç gerçekleşmemiş olsaydı okyanusların nasıl görüneceğini simüle eden bir bilgisayar modelinden varsayımlarla karşılaştırdığımızda, değişiklik açıktı.

Cael, "Tropik veya subtropik okyanuslarının neredeyse tamamında önemli ölçüde ortaya çıkan renk değişiklikleri var" dedi.

Değişiklikler dünya okyanuslarının %56'sından fazlasında tespit edildi –bu, Dünya üzerindeki tüm karalardan daha büyük bir alan.

Çoğu alanda net bir "yeşillenme etkisi" olduğunu söyleyen Cael, ancak kırmızı veya mavi renklerin yükselip alçaldığı yerler de olduğunu sözlerine ekledi.

Cael, "Bunlar, ekosistemi yok eden ultra, devasa değişiklikler değil, incelikli olabilir" dedi. "Fakat bu bize, insan faaliyetinin küresel biyosferin büyük bir bölümünü bizim anlayamadığımız bir şekilde etkilediğine dair ek bir kanıt sağlıyor."


Oregon Eyalet Üniversitesi'nde okyanus üretkenliği araştırmacısı olan Michael J Behrenfeld'e göre, bu keşif, değişen bir iklimin başka bir sonucunu kesin olarak belgelese de, bu değişikliklerin ne kadar güçlü olduğu ve okyanusun içinde bunlara neden olan şeyin henüz net olmadığı. kim araştırmaya dahil değildi.