Camiye dönüştürülen Kariye'nin freskleri hakkında açıklama
Kariye Müzesi’nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Kariye Camii'nin, 30 Ekim'de cuma namazı ile ibadete açılacağını bildirdi. Tarihi müzedeki çalışmaların ardından Hz. İsa tasvirleri, Hristiyan semboller olmak üzere ikonaların üzerlerinin beyaz perdeyle kapatıldı.
Sanat Tarihi Derneği, "27.10.2020 gecesi itibariyle, Kariye Müzesi/Camii hakkında sosyal medyada yayınlanan görüntüler, Sanat Tarihçiler adına bir açıklama yapma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır" mesajını paylaşarak bir açıklama yaptı.
Yapıda bulunan sanat eserlerinin teşhirinin ve korunmasının da kamu kurumlarının görevleri arasında olduğu vurgulanan açıklamada, "Mimari açıdan oldukça küçük bir alan kaplamasına rağmen içinde bulundurduğu mozaik yoğunluğu ile dünyanın sayılı yapılarından biri olan Kariye Müzesi/Cami'nin ihtiva ettiği mozaiklerin kapatılmış olmasını hiçbir şekilde doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz" denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:
İlgili haber | Camiye dönüştürülen Kariye'nin freskleri kapatıldı
"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, Ayasofya'nın ibadete açılması sırasında yaptığı açıklamada da belirtildiği üzere yapıda bulunan resimlerin/mozaiklerin ibadetin sıhhatine engel olmadığı ifade edilmesine rağmen bu uygulamanın neden yapıldığı anlaşılamamaktadır. Yapılan uygulamanın tekrar gözden geçirilmesini ve mozaiklerin teşhirinin devam ettirilmesini ilgili kurumlardan talep ediyoruz."
Sanat Tarihi Derneği: Uygulamanın sonlandırılmasını ilgili kurumlardan talep ediyoruz
"Görüldüğü üzere Osmanlı döneminde yapı ibadete açık olduğu halde mozaiklerin üzeri örtülmemiş ve teşhiri devam etmiştir. Bu perdeleme sisteminin ayrıca estetik yoksunluğu da ortadadır. Bu nedenle uygulamanın sonlandırılmasını ilgili kurumlardan talep ediyoruz..."
Açıklamanın tamamı: