Mars'ta bakteriler yaşayabilir

Mars'ta bakteriler yaşayabilir
Yeni bir simülasyon çalışmasıyla araştırmacılar, mikropların Mars yüzeyinin hemen altında, çok daha uzun süre hayatta kalabileceğini keşfetti.

Mars'taki sert iyonlaştırıcı radyasyonu simüle eden yeni bir çalışmada araştırmacılar, antik bakterilerin kızıl gezegenin yüzeyine yakın yerlerde daha önce varsayılandan çok daha uzun süre hayatta kalabileceğini buldular. Bu, Mars'tan ilk örnekler Dünya'ya getirildiğinde bilim insanlarının antik bakteri ve bakteri kalıntıları için tetikte olması gerektiği anlamına geliyor.

CNN'in haberine göre sözkonusu bulgular, Mars'ta yaşamın evrimleşmiş olması halinde, EcoMars (Rosalind Franklin gezgini) ve Mars Yaşam Kaşifi gibi gezegenin yüzeyinin iki metre altına inerek yaşam arayacak olan ilerideki görevlerde, bu bakterilerin biyolojik kalıntılarını tespit edebileceğimiz ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Ayrıca, bazı bakteri türlerinin Mars'ın zorlu ortamında hayatta kalabilmesi, astronotların ve uzay turistlerinin yanlarında getirdikleri bakterilerle yanlışlıkla Mars'ı kirletebileceklerini düşündürüyor.

Mars'taki zorlu koşulların simülasyonu

Mars son derece sert bir ortama sahip. Gezegen kurak ve sıcaklıklar orta enlemlerde ortalama eksi 63 dereceyi buluyor. İşleri daha da kötüleştiren ise, gezegenin sürekli olarak yoğun galaktik radyasyon ve güneş protonları tarafından hedef alınması.

Astrobiyoloji dergisinde yayınlanan araştırmayı yöneten Tek Formda Hizmetler Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde (USU) patoloji profesörü ve Ulusal Akademiler Gezegensel Koruma Komitesi üyesi olan Michael Daly, "Model organizmalarımız, hem Mars'ın ileriye doğru kirlenmesini hem de Dünya'nın geriye doğru kirlenmesini simgeliyor ki bu durumlardan kaçınılması gerekiyor" dedi.

Çalışmanın ortak yazarı Northwestern Üniversitesi'nden Brian Hoffman, "Mars'taki karasal kirlenmenin binlerce yıllık zaman dilimlerinde kalıcı olacağı sonucuna vardık. Bu da Mars'ta yaşam aramaya yönelik bilimsel çabaları zorlaştırabilir. Aynı şekilde, eğer mikroplar Mars'ta evrimleştiyse, günümüze kadar hayatta kalabilirler. Bu da Mars'tan getirilecek örneklerin Dünya'yı kirletebileceği anlamına geliyor" diye ekledi.

Mars'ın zorlu koşullarında yaşamın devam edip edemeyeceğini incelemek için Daly, Hoffman ve araştırma ekibinin geri kalanı, ilk olarak mikrobiyal yaşamın iyonlaştırıcı radyasyonla hayatta kalma sınırlarını belirledi. Daha sonra altı farklı karasal bakteri ve mantarı, Mars'ın yüzeyinde benzer koşullara maruz bıraktılar. Bunu da onları dondurup gama ışınları ve protonlarla vurarak yaptılar.

Mars'ta yaşam

Bu simülasyon testlerine dayanarak araştırmacılar, bazı karasal mikroorganizmaların Mars'ta yüz milyonlarca yıl boyunca hayatta kalabileceği sonucuna vardılar. Deinococcus radiodurans adı verilen sağlam bir mikrop, kızıl gezegende yaşamak için özellikle uygun görünüyordu. Deney sırasında bu bakteri, donmuş haldeyken büyük miktarda radyasyondan kurtuldu.

Araştırmacılar bakterinin bu etkileyici dayanıklılığını genomik yapısına bağlıyor. Deinococcus radiodurans'ın kromozomları ve plazmidleri birbirine bağlı, bu da onları yoğun radyasyondan sonra onarıma hazır tutuyor.

Fotoğraf: Northwestern Üniversitesi

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi