Hubble objektifinden uzayın 'anahtar deliği'

Hubble objektifinden uzayın 'anahtar deliği'
Hubble Uzay Teleskobu'ndan yayınlanan yeni görüntü, yıldızlar arasında dumanla kaplı bir anahtar deliğini ortaya çıkardı.

Zamana direnen Hubble Uzay Teleskobu, Orion takımyıldızında yaklaşık bin 350 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve "yansıma nebulası" olarak adlandırılan bir bulutsunun görüntüsünü yakaladı. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) görüntü hakkındaki blog yazısına göre, yansıma nebulaları yalnızca içeriden aydınlatıldıklarında görülebiliyor. Bu durumda da yeni doğan bir yıldız bu ışığı sağlıyor.

V380 Orionis olarak bilinen genç yıldız, dumanlı bir odadaki lamba gibi davranarak etrafında dolaşan gaz ve toz bulutlarını aydınlatıyor. Görüntünün merkezinde, karanlık bir odaya açılan anahtar deliği gibi görünen mürekkep gibi siyah bir bölge görülüyor.

ff0pun7xwaem7pc.jpg

Neden oluştuğu bilinmiyor

ESA'ya göre, Hubble teleskobu 1999 yılında bu görüntüyü ilk kez çektiğinde, görünen anahtar deliğinin nebüler materyalde gerçek bir delik mi yoksa özellikle soğuk gaz ve toz kütlesi mi olduğu net değildi. ESA'ya göre, bilim insanları nebuladaki anahtar deliği boşluğunun kökenini henüz anlamış değiller.

Hubble'dan daha güçlü optiklere sahip bir uzay teleskobu olan ESA'nın Herschel Uzay Gözlemevi'nin 2009-2013 yılları arasında yaptığı sonraki gözlemler, anahtar deliğinin aslında bir delik olduğunu ve nebulanın diğer tarafındaki uzaya bir bakış sağladığını doğruladı.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi