Asteroitten beklenmedik hareketler

Asteroitten beklenmedik hareketler
Her yıl gerçekleşen Geminid meteor yağmurundan sorumlu asteroid beklenmedik bir şey yaparken yakalandı.

Bilim insanları 3200 Phaethon'un değişen ışığını inceleyerek, kayalık cismin kendi ekseninde giderek daha hızlı döndüğü ve her yıl yaklaşık 4 milisaniye kaybettiği sonucuna vardı. Bilim insanları bu durumu "ilginç" olarak değerlendiriyor, çünkü asteroit dönüşleri normalde hiç değişmiyor.

Phaethon'un alışılmadık özellikleri onu Japon Uzay Ajansı'nın öncülük ettiği "DESTINY+" adlı gelecekteki bir iniş görevinin hedefi haline getirdi. Bu nedenle bilim insanları bu garip kaya hakkında daha fazla bilgi edinmek ve onunla nasıl buluşacaklarını daha iyi planlamak için çalışıyorlar.

Phaethon'un parlaklığı döndükçe değişiyor, bu da dönme periyodunu zaman içinde karakterize edebildiğimiz ve 3,6 saate kadar daraltabildiğimiz anlamına geliyor. Ancak bu şeyin üzerine bir sonda indirilmesi için kesin verilere ihtiyaç duyuluyor. Porto Riko'daki Arecibo Gözlemevi'nden gezegen bilimci Sean Marshall, Phaethon'un boyutunu, şeklini ve dönüşünü iyileştirmek için çalışırken tuhaf bir şey fark etti.

Uzun vadede sorun teşkil edebilir

Ekibinin bulgularını geçen hafta Amerikan Astronomi Derneği'nin Gezegen Bilimleri Bölümü 54. Yıllık Toplantısı'nda sundu. Marshall, "Şekil modelinden elde edilen tahminler verilerle uyuşmuyordu" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Modelin en parlak olduğu zamanlar, Phaethon'un gerçekten en parlak olduğu gözlemlenen zamanlarla açıkça uyumsuzdu. Bunun, Phaethon'un dönüş periyodunun 2021 gözlemlerinden önceki bir zamanda, belki de Aralık 2020'de perihelion yakınlarındayken kuyruklu yıldız benzeri bir aktivite nedeniyle biraz değişmesiyle açıklanabileceğini fark ettim."

1989'dan 2021'e kadar olan dönemi kapsayan tam veri setine daha yakından bakıldığında, değişimin kademeli, sabit bir hızlanma ile açıklanabileceği ve dönüş periyodunun yılda 4 milisaniye kaybedildiği ortaya çıktı. Yıldan yıla bu değişim çok büyük bir fark yaratmıyor, ancak on yıllar geçtikçe çok daha belirgin hale geliyor.

Aslında, bir grup araştırmacı 2016 yılında, verilerinin 1989 verileriyle senkronize olmadığını fark ettiklerinde, asteroidin dönme periyodunda bir tutarsızlık olduğunu fark etmişlerdi. O zamanlar araştırmacılar farkı açıklamak için yeterli bilgiye sahip değildi. Şimdi, bu tutarsızlık çözülmüş gibi görünüyor.

Yeni bir kapı açıyor

Phaethon'un neden bu şekilde davrandığını bulmak bize, Güneş'in yörüngesinde Dünya'yı teğet geçerek "potansiyel olarak tehlikeli" kabul edilen bir asteroit sınıfı hakkında yeni bilgiler verebilir.

Phaethon şu anda Dünya için bir tehlike oluşturmuyor, ancak 5,8 kilometre genişliğiyle, varsayımsal olarak çarpması durumunda sorun teşkil edecek bir büyüklüğe sahip. Dahası asteroidin izlediği yol, onu 524 günlük yörüngesinde meydana gelebilecek bir değişikliğin endişelerimizi yeniden gözden geçirmemize neden olabileceği kadar yakına getiriyor.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi