Her soruya yanıtı var, makale bile yazıyor: Deneyin aklınız duracak

Her soruya yanıtı var, makale bile yazıyor: Deneyin aklınız duracak
Sosyal medya yeni yapay zeka uygulaması OpenAI ile çalkalanıyor. Metne dayalı işlerin tarihe karışacağı öne sürülüyor.

Yapay zeka Dall-E’nin geliştiricisi OpenAI, şimdi de karşılıklı sohbet edebileceğiniz ChatGPT adında yeni bir botu kullanıma sundu. Yapay zeka, sorduğunuz sorulara içtenlikle yanıt veriyor. https://chat.openai.com/auth/login
ChatGPT, etkileyici derecede ayrıntılı yazılı metinler üretebilen diyalog tabanlı bir yapay zeka sohbet prototipi. Guardian'da yer alan habere göre yeni yapay zeka, Elon Musk'ın kurduğu bağımsız araştırma kuruluşu OpenAI vakfı tarafından geliştirildi. Musk, 2015 yılının sonlarında araştırma merkezinin "Dijital zekayı insanlığa en çok fayda sağlayacak şekilde geliştireceğini" söylemişti. Musk daha sonra şirketten istifa etti.
Araştırma kuruluşu geçen hafta yaptığı açıklamada, "Diyalog formatı ChatGPT'nin takip eden soruları yanıtlamasını, hatalarını kabul etmesini, yanlış önermelere meydan okumasını ve uygunsuz talepleri reddetmesini mümkün kılıyor" dedi.

Google'a alternatif

İlk kullanıcılar teknolojiyi Google'a alternatif olarak tanımladılar. Open AI'nin farkı ise Google'a sorduğunuz soruların, diğer insanların internet sitelerine yüklediği bilgiler arasından seçilen sonuç sayfalarını çıkarması.
OpenAI CEO'su Sam Altman, sistemin "Nelerin mümkün olabileceğinin erken bir demosu" olduğunu söyledi. "Yakında sizinle konuşan, soruları yanıtlayan ve tavsiyelerde bulunan yardımcı asistanlara sahip olabileceksiniz. Daha sonra gidip sizin için görevler yapan bir şeye sahip olabilirsiniz. En sonunda da gidip sizin için yeni bilgiler keşfeden bir şeye sahip olabilirsiniz."

İnsanların yerini alabilir mi?

ChatGPT hakkında oyun yazarlarından profesörlere, programcılardan gazetecilere kadar içerik üretimine dayalı mesleklerin tarihe karışabileceği yönünde spekülasyonlar yapılıyor.
ChatGPT'nin sosyal medyada yayılmasıyla akademisyenler sınavlarda sordukları soruları robota yöneltti. Yanıtları değerlendiren akademisyenler, lisans sınavında yanıt olarak verilse tam puan alacak sonuçlarla karşılaştıklarını söyledi. Programcılar ise kodlamada karşılaştıkları soruları robota yönelterek kısa süre içinde yanıt aldıklarını belirtti.

'Buna iyi bir not verirdim'

Arizona Üniversitesi’nden gazetecililk profesörü Dan Gilmor, okulda öğrencilerine verdiği bir ödevi yapay zekaya sundu. Ödev, bir akrabaya internet güvenliği ve gizlilik hakkında önerilerde bulunacak bir mektup yazmaktı. Gilmor, yapay zekanın yanıtını gördüğünde “Buna iyi bir not verirdim. Akademinin karşılaşacağı ciddi meseleler var” dedi.
Ancak şu anki haliyle sohbet robotu, başarılı bir gazetecilik için gerekli olan nüans, eleştirel düşünme becerileri ya da etik karar verme yeteneğinden yoksun.
Şirket, öte yandan ChatGPT'nin tamamen yanlış cevaplar verebileceğini ve yanlış bilgileri gerçekmiş gibi sunabileceğini, "Kulağa makul gelen ancak yanlış veya saçma cevaplar" yazabileceğini kabul ediyor. OpenAI bu sorunu çözmenin zor olduğunu çünkü modeli eğitmek için kullandıkları verilerde doğruluk kaynağı olmadığını ve denetimli eğitimin de yanıltıcı olabileceğini söylüyor "çünkü ideal cevap insan göstericinin bildiklerinden ziyade modelin bildiklerine bağlı".

'Metne dayalı işlerin sonu gelecek'

Yeni yapay zekaya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan, New York Üniversitesi (NYU) öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin "Bizde pek gündem olmadı ama teknoloji dünyası yeni yapay zeka uygulaması OpenAI ile çalkalanıyor. Metin yazmaya dayalı işlerin sonunu getireceği iddia edilen bu uygulama eğitimde de taşları yerinden edecek. Türkçesi zayıf ama öğrenir. Basit bir örnek denedim" dedi.
Türk şiirindeki Garip Akımı'nı yapay zemaya soran istatistik ve davranış bilimi uzmanı Prof. Dr. Şirin, tatmin edici bir yanıtla karşılaştı:

yapay.jpg

'Verdiğiniz ödevi buradan kontrol edin'

Prof. Dr. Şirin "Lise ve üniversitelerde ders veren arkadaşlara bir çağrım var. Verdiğiniz ödevi buradan bir kontrol edin. Çıkan sonuçları paylaşın. Dersi siz veriyorsanız buradan çıkan sonuca kaç puan verirdiniz?" diye de sordu.
Prof. Dr. Şirin'in yanı sıra sosyal medya kullanıcıları da yapay zekaya sorduğu soruların ekran görüntülerini Twitter'a yükledi.

Biz de soru sorduk

- ChatGPT'ye biz de "Dünyayı ele geçirecek misin?" diye sorduk? Yapay zeka insanların mesleklerini elinden almak için hiçbir niyetinin olmadığını söyledi.
"Hayır, dünyayı ele geçirmek için hiçbir niyetim yok."

- Gazetecilik ve öğretmenlik gibi meslekler bitecek mi?
"Gazetecilik ve öğretmenlik gibi mesleklerin teknolojinin gelişmesiyle ortadan kalkması mümkün değildir. Teknolojinin gelişmesi, bu mesleklerin daha verimli ve etkili hale gelmesini sağlayacaktır."

'Siz de yeni şeyler öğrenin!'

- Peki insanlar işsiz kalacak mı?
"İnsanların işsiz kalması, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan değişimlerden kaynaklanabilir. Ancak, bu durumun önüne geçmek için, insanların yeni beceriler edinmesi ve teknolojik gelişmeleri takip etmesi gerekmektedir."

'Faizler düşük'

- Türkiye'de enflasyon neden yüksek?
"Türkiye'de enflasyonun yüksek olmasının birçok nedeni vardır. Bunlar arasında, Merkez Bankası'nın faiz oranlarının düşük olması, fiyatların artmasına neden olan arz ve talebin dengesizliği, üretimin yetersizliği, ithalatın artması ve para politikalarının etkili olmaması sayılabilir."
- Enflasyonda marketler mi suçlu?
"Marketler, enflasyonun yükselmesinde suçlu değildir. Marketler, ürünleri satın almak için aracı olarak hizmet verir ve fiyatların artmasına neden olmaz. Enflasyonun yükselmesinde, Merkez Bankası'nın faiz oranlarının düşük olması, arz ve talebin dengesizliği, üretimin yetersizliği, ithalatın artması ve para politikalarının etkili olmaması gibi faktörler etkilidir."

enflasyon1.jpg

ChatGPT özellikleri

  • Soru-cevap
  • Matematik denklemleri çözme
  • Metin yazma (Temel akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu vb.)
  • Hata ayıklama ve düzeltme (Örneğin herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğrusuyla düzeltme)
  • Diller arası çeviri
  • Metin özetleme ve metindeki anahtar kelimeleri tespit etme
  • Sınıflandırma
  • Tavsiyelerde bulunma
  • Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklama (Örneğin bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklama)

Yapay zeka tabanlı sohbet robotu Chat GPT, ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
Yapmanız gerekenler:

  • Bilgisayar veya telefonunuzdan https://chat.openai.com web sitesini açın.
  • OpenAI üyeliğiniz varsa "Log in" butonuna basıp hesabınıza giriş yapın. Hesabınız bulunmuyorsa "Sign up" butonuyla üye olun.
  • Hesabınıza giriş yaptıktan sonra açılan sohbet ekranından ChatGPT'yi kullanabilirsiniz.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :