Alzheimer, demans, omurilik, görme: Elon Musk çipi takıyor

Alzheimer, demans, omurilik, görme: Elon Musk çipi takıyor
Neuralink beyin çipi: Musk'ın kilinik deneylere başlayacağını söylediği çip nedir, nasıl çalışıyor?

elon1.jpg

Elon Musk'ın şirketi Neuralink tarafından geliştirilen ve sağlık alanında devrim yaratacağı öne sürülen kablosuz beyin çiplerinin altı ay içinde insanlarda denenmesine başlanacağı bildirildi.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, geliştirilmekte olan çipin tanıtımında konuşan Musk, "Aşırı derecede dikkatliyiz ve bir insana cihaz yerleştirmeden önce her şeyin yolunda gideceğinden emin olmak istiyoruz. Ancak sanıyorum belgelerimizin çoğunu FDA'ya (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) gönderdik" dedi.
Elon Musk, Neuralink tarafından geliştirilen beyin-bilgisayar arayüzleri ile alzheimer ve demans hastalıklarının yanı sıra omurilik hasarlarının tedavi edilebilmesinin amaçlandığını, ayrıca bu çip sayesinde görme engellilerin yeniden görebileceğini savundu.

Konuşmamıza gerek kalmayabilir

Musk, bununla ilgili olarak, "Doğuştan itibaren görme engelli olduğu için hiç görmemiş birinin dahi görme yetisini yerine getirebileceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Musk, projesi hakkında 2020 yılında yaptığı açıklamada, şirketin 2021'de ilk kez bir Neuralink cihazını insan beynine bağlayabileceğini umduğunu söylemişti.
Aynı toplantıda Musk, "Konuşmanıza gerek kalmayabilir. Belki duygusal nedenlerle hala devam edebiliriz. Ancak bu cihazlarla çok hızlı ve daha hassas bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Dile ne olacağından emin değilim. Böyle bir durumda Matrix gibi bir şey olurdu. Farklı bir dilde mi konuşmak istiyorsunuz? Sorun değil, sadece programı indirin" demişti.

'Şüpheyle yaklaşılmalı'

CNBC'nin haberine göre Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Okulu'nda Tıbbi Etik ve Sağlık Politikası alanında çalışan Dr. Anna Wexler, Neuralink'in, ciddi derecede engeli olan insanları teşvik edeceğini, bunun da etik tartışmaları beraberinden getirdiğini söyledi.
Wexler insanları konuya şüpheci yaklaşmaya çağırdı. Deneylerde oldukça saldırgan bir prosedürün uygulanabileceğine dikkat çeken bilim insanı, ayrıca çipi yerleştirirken açılacak deliğin de büyük olduğundan söz etti. Wexler insanların fayda-zarar hesabı yaparak deneylere katılacağını umduğunu da sözlerine ekledi.