2022 Nobel Fizik Ödülü'nü 3 isim kazandı

2022 Nobel Fizik Ödülü'nü 3 isim kazandı
Nobel Fizik Ödülü'ne bu sene Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger layık görüldü.

Nobel Fizik Komitesi bugün yaptığı açıklamada Nobel Fizik Ödülü'nün "yeni bir kuantum teknolojisi çağının temelini atan" çalışmaları nedeniyle Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger'e verildiğini açıkladı.

Komite tarafından yapılan açıklamada, bilim adamlarının her birinin "iki parçacığın ayrıldıklarında bile tek bir birim gibi davrandıkları dolaşık kuantum durumlarını kullanarak çığır açan deneyler" gerçekleştirdikleri belirtildi. Sözkonu bilim insanlarının elde ettikleri sonuçların "kuantum bilgisine dayalı yeni teknolojilerin" önünü açtığı belirtildi.

Ödül sahiplerinin araştırması, aralarında normal bir iletişim olamayacak kadar birbirinden uzakta uçan parçacıkların yine de uyum içinde çalışıp çalışamayacağı sorusunu ele almaya çalışan bir fizikçi olan John Stewart Bell'in çalışmalarına dayanıyor.

'Canlı ve hızlı gelişen bir alan'

Nobel Fizik Komitesi üyesi Eva Olsson, kuantum bilgi biliminin güvenli bilgi transferi ve kuantum hesaplama gibi alanlarda geniş etkileri olduğunu belirtti.

Olsson, kuantum bilgi biliminin "canlı ve hızla gelişen bir alan" olduğu söyleyerek, "Öngörüleri başka bir dünyanın kapılarını açtı ve aynı zamanda ölçümleri nasıl yorumladığımızın temelini de sarstı" şeklinde devam etti.

Nobel komitesi, üç bilim insanının dolaşık fotonlarla yaptıkları deneyler, Bell eşitsizliklerinin ihlalini ortaya koymaları ve kuantum bilgi bilimine öncülük etmeleri nedeniyle ödüllendirildiklerini söyledi.

Komite Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Kuantum durumlarını ve tüm özellik katmanlarını manipüle edebilmek ve yönetebilmek, beklenmedik potansiyele sahip araçlara erişmemizi sağlıyor" dedi.

Bilim insanlarının tepkisi

The New York Times'ın haberine göre Dr. Zeilinger, ödülü "genç insanlar için bir teşvik" olarak tanımlayarak, "Yıllar boyunca benimle birlikte çalışan ve tüm bunları mümkün kılan 100'den fazla genç insan olmasaydı bu ödül mümkün olmazdı. Benim tavsiyem şu olacaktır: İlginç bulduğunuz şeyi yapın ve olası uygulamaları çok fazla önemsemeyin" diye devam etti.

Dr. Zeilinger haberi kendisine bildiren telefonu aldığında, "Hala şoktayım ama bu çok olumlu bir şok" ifadelerini kullandı.

10 milyon kronluk ödül

Nobel ödüllerinin açıklanacağı hafta böylelikle başlamış oldu. Ödüllerin açıklanması yarın kimya ve perşembe günü edebiyat alanlarıyla devam edecek. 2022 Nobel Barış Ödülü cuma günü, ekonomi ödülü ise 10 Ekim'de açıklanacak.

Ödülleri kazananlara 900 bin dolara karşılık gelen 10 milyon İsveç kronu verilecek. Ödüller 10 Aralık'ta sahiplerine dağıtılacak.

AYRINTILAR GELİYOR...

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi