Ülke Ekonomisindeki Güvensizlikler İnsanları Daha Fazla Tasarruf Yapmaya ve Para Biriktirmeye Yönlendiriyor:

Ülke Ekonomisindeki Güvensizlikler İnsanları Daha Fazla Tasarruf Yapmaya  ve Para Biriktirmeye Yönlendiriyor:
Çalışmanın başyazarı ve Tel-Aviv Üniversitesi'nden PhD Yael Steinhart, "Hayatları ve genel olarak dünya konusunda güvensiz olan insanlar, olası bir acil durum beklentisiyle geleceklerini güvence altına almanın bir yolu olarak tasarruf yapıyor" dedi.

ABD Ekonomik Analiz Bürosu'na göre ABD'de kişisel tasarruflar azaldı. Ocak 2018 itibarıyla ortalama yıllık kişisel tasarruf oranı, önceki 60 yıldaki ortalama yüzde 8,26'dan düşerek yüzde 3,2 oldu.
Steinhart ve Hong Kong Politeknik Üniversitesi'nden ortak yazarı Yuwei Jiang, 2.410 ABD ve İsrail vatandaşını kapsayan bir dizi deney gerçekleştirdi ve Hollanda'da 1.200 kişiyle ulusal temsili bir anketten elde edilen verileri analiz etti. Ayrıntılar biraz farklılık gösterse de, deneylerin tümü, kişisel imaj tehditleri veya insanların kendileri hakkında sahip oldukları olumlu algılara (örneğin akıllı olduklarına dair) meydan okuyan bir şey ile para biriktirme eğilimi arasındaki ilişkiyi incelemek için tasarlandı.

Her durumda araştırmacılar, öz imaj tehdidi yaşayan kişilerin para biriktirme niyetinin daha yüksek olduğunu buldu. Steinhart'a göre bunun nedeni katılımcıların endişelerini ve endişelerini azaltmak ve geleceğe dair güvence elde etmek için para biriktirmeyi tercih etmeleri olabilir.

Steinhart, "Tasarruf ekonomik refahın önemli bir ölçüsünü oluşturuyor" dedi. "Bir kişinin daha fazla tasarruf ettikçe refahı da artmalıdır, çünkü tasarruf geleceğe dair bir güvenlik duygusu sağlar."

Bir deneyde katılımcılar bir sudoku bilgisayar oyunu oynadılar. Daha sonra rastgele olarak aldıkları puanların onları tüm oyuncuların en üst, orta veya son üçte birine yerleştirdiği söylendi. Ayrıca bir anket doldurarak ve 1.250 dolar almaları durumunda tasarruf edecekleri tutarı bildirerek tasarruf eğilimlerini derecelendirmeleri istendi. Puanlarının en alttaki üçte birlik dilimde olduğu söylenen ve bu nedenle yüksek bir kişisel imaj tehdidi yaşayan kişiler, orta ya da üst üçte birlik dilimde puan aldıkları söylenenlere göre daha fazla tasarruf bildirdiler.

Başka bir deney sosyal bağlantıların etkisine baktı. Katılımcılar kendilerini kötü ya da iyi hissettikleri bir olayı anlatmış ve ortalama bir hafta içinde buluşup telefonda konuştukları arkadaş sayısını belirtmişlerdir. Araştırmacılar ayrıca onlardan arkadaşlarının sayısının az mı yoksa çok mu olduğuna göre belirlemelerini istedi.

Katılımcılar daha sonra 500 dolar aldıklarını hayal ettiler ve bunun ne kadarını bir tasarruf hesabına yatıracaklarını belirttiler. Daha fazla sosyal bağlantısı olan ve bu bağlantılar konusunda kendini daha iyi hisseden kişiler daha az para biriktirme eğilimindeydi.

Steinhart, "Arkadaşlar psikolojik bir kaynak olarak paranın yerini alabilir ve bireyleri gelecekle ilgili kaygılardan koruyabilir" dedi.