Ucuz kıyafet iştahı: Hızlı modanın sonu mu geliyor?

Ucuz kıyafet iştahı: Hızlı modanın sonu mu geliyor?
Her yıl tekstil ürünlerinin %85'i çöplüklere gidiyor . Tekstil Geri Dönüşüm Derneği'nin rakamları, tüm giysilerin beşte üçünün çöplüklere atıldığını gösteriyor. Bu trend devam ederse, 2030 yılına kadar yılda 134 milyon ton tekstil atığı çevreyi tehdit edecek.

Z kuşağının moda tercihleri çevreye son derece duyarlı, dolayısıyla daha sürdürülebilir, daha sağlıklı ve daha iyi yaşamak istiyorlar. "Sürdürülebilir alışveriş, bir giysiyi tasarım aşamasından 15 gün içinde son müşteriye doğrudan satışa çıkarmayı amaçlayan sözde hızlı modanın bir karşılığıdır. Sürdürülebilir alışveriş anlamlı alışveriş yapmaktır, böylece bir giysi aldığımızda uzun süre kullanılacak, kaliteli olacak ve güvenli bir şekilde üretilmiş olacak, içinde tehlikeli maddeler bulunmayacaktır. Dikiş ve tekstil endüstrileri, başta boyama olmak üzere üretimde 1.900'den fazla kimyasal kullanıyor. Tüketicilerin, giysinin hangi malzemeden yapıldığı ve ne kadar süre dayanacağı konusunda netliğe sahip olacağı bir dijital pasaport sunma fikri çözüm olabilir.

Tekstil Geri Dönüşüm Derneği danışmanına göre tüm dünya bunu yavaşlatarak daha kaliteli ve sürdürülebilir malzemelere yönelecek. Daha kaliteli kıyafetlerin maliyetinin daha yüksek olmasıyla ilgili olarak şunları ifade ediyorlar: "Fiyatlara sağlığınız açısından bakarsanız, uzun vadede size daha pahalıya mal olmaz.