Türkiye'de her 7 kadından birinde bu hastalık var!
Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda sık rastlanan bir durum. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, bu hastalığın yumurtlama bozukluğuna, erkeklik hormonlarının artmasına ve yumurtalıklarda küçük kist oluşumuna neden olduğunu belirtiyor. Türkiye'de her 7 kadından birinde PKOS belirtileri görülüyor.
PKOS BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
En sık karşılaşılan belirtiler arasında adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi ve kilo alma yer alıyor. PKOS'lu hastaların tedavisinde ilk adım sağlıklı beslenme ve spor ile kilo vermeye odaklanmak. Bunun ardından yumurtlama tedavileri uygulanıyor. Gebelik sağlanamazsa aşılama ya da tüp bebek tedavisi öneriliyor.
PKOS TANISI VE KARMAŞIKLIK
PKOS, ultrasonla küçük kistlerin tespit edilmesi ve hormon seviyelerinin incelenmesi ile teşhis ediliyor. Adet düzensizliği ve aşırı kilo alımı gibi belirtiler, yumurtalık rezervi düşüklüğüyle karışabiliyor. Bu yüzden erken teşhis için kadın hastalıkları uzmanına başvurulması öneriliyor.
TÜP BEBEK TEDAVİLERİNDE EMBRİYO DONDURMA TERCİHİ
Polikistik over sendromu olan hastalar, tüp bebek tedavisinde embriyoların dondurulması yolunu tercih ediyor. Çünkü taze embriyo transferi, yumurtalıkların aşırı uyarılmasına yol açabiliyor. Embriyolar, hormon seviyeleri normale döndüğünde transfer ediliyor.
KİLO KONTROLÜ VE YAŞAM TARZI
PKOS'lu kadınlar arasında kilo kontrolü zorlayıcı olabiliyor. İnsülin direncindeki artış, kilo alımını tetikleyebiliyor. İlk basamak tedavi, sağlıklı bir beslenme programı ve düzenli spor yapmayı içeriyor. Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Kilo kontrolünün yanı sıra psikolojik destek de gerekebilir, çünkü PKOS, strese ve depresyona yol açabiliyor.