TTB ve Ses, deprem raporunu açıkladı: Bebek ölümleri arttı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 2023 Şubat depremlerinin 18. ay dönümünde önemli bir rapor açıkladı. Rapor, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde, Hatay'daki TTB-KESK Deprem Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.
"GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SORUNLAR DERİNLEŞİYOR"
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, doğal afetlerin insan hataları ve sorumsuz yöneticiler tarafından felakete dönüştürüldüğünü belirtti. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine yol açtığını ve bu durumun birinci basamak sağlık hizmetlerini kamu binalarında yürütülemez hale getirdiğini ifade etti. Azap, 25 yıl önceki raporlardaki sorunların günümüzde daha da derinleştiğine dikkat çekti ve sağlık emek-meslek örgütlerinin sorunları takip etmeye, çözüm önerileri sunmaya ve sağlık otoritesini baskı altına almaya devam edeceğini vurguladı.
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, Hatay’daki sağlık sorunlarını dile getirdiklerinde sağlık otoritesinin rahatsız olduğunu belirtti. Kayseri ile Hatay arasındaki kıyaslamayı kullanarak, Hatay’da yaşanan ciddi sağlık ve altyapı problemlerine dikkat çekti. Kayseri’nin durumunu “ideal” olarak nitelendirerek, sağlık ve sosyal hizmetlerin birçok sorundan uzak olduğunu belirtti.
RAPOR TOPLUMSAL ACILARA RAĞMEN UMUT BARINDIRIYOR
SES Hatay Şube Eş Başkanı Nilgün Yeniocak, raporun toplumu çaresizliğe iten acılara rağmen umudu barındırdığını ifade etti. Yeniocak, tüm imkansızlıklara rağmen hizmet sunmaya devam ettiklerini ve bu sürecin azimle sürdürüleceğini belirtti.
TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Ali Kanatlı, raporda sağlık sistemindeki yıkımı ve çevre sağlığına yönelik olumsuzlukları detaylandırdı. TOKİ tarafından yürütülen projelerde sağlık kurumlarına gereken önemin verilmediğini ve çevre sağlığının göz ardı edildiğini belirtti. Kanatlı, geçmiş afetlerden günümüze kadar olan süreçte iktidarların hazırlıksızlığını ve umursamazlığını eleştirerek, toplumun örgütlü mücadelesinin önemini vurguladı.
BEBEK ÖLÜM ORANLARINDA BELİRGİN BİR ARTIŞ VAR
Raporda, Şubat 2023 depremlerinin ardından bebek ölüm oranlarında belirgin bir artış yaşandığı belirtildi. Hatay’da bu oran, deprem öncesi binde 10,0 iken, deprem sonrası 20.3’e yükselmiş. Diğer illerde de bebek ölüm oranlarında artış gözlemlenmiş; Malatya’da binde 10.4'ten 11.5’e, Gaziantep’te 15.9’dan 17.7’ye, Kahramanmaraş’ta 11.6’dan 20.8’e, Adıyaman’da ise 10.7’den 23’e çıkmıştır.
TTB Afetlerde Sağlık Hizmetleri Yönetimi Akademisi adına konuşan Dr. Mehmet Zencir, raporun sahadaki sağlık emekçileri tarafından hazırlandığını belirtti. Afet yönetiminde demokrasinin önemine ve toplumun bilgisiyle hizmetlerin iyileştirilmesi gereğine vurgu yaptı.
CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yarattığı sorunların en acı sonuçlarının Şubat 2023 depremlerinde görüldüğünü belirtti ve çözüm önerilerini sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
Bu rapor, sağlık sistemindeki sorunlar ve deprem sonrası yaşanan derin krizler hakkında önemli bilgiler sunarken, sağlık ve sosyal hizmetlerde yaşanan sıkıntıların çözümü için ortak ve örgütlü bir mücadeleye olan ihtiyacı gözler önüne seriyor.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi