Tokyo mahkemesi, trans kadının kendi çocuğunun ebeveyni olarak tanınmasını reddetti

Tokyo mahkemesi, trans kadının kendi çocuğunun ebeveyni olarak tanınmasını reddetti
Japonya’da bir mahkeme, trans bir kadının cerrahi ve yasal geçiş sürecinden sonra doğan çocuğunun, kendi kızı olarak tanınamayacağına hükmetti.

Doğumunda erkek cinsiyeti atanan trans bir kadının, kendi kızının ebeveyni olarak tanınmasının reddedildiği bildirildi.

Japonya’nın kamu yayın kuruluşu NHK ve Kyodo haber ajansının haberlerine göre, geçiş sürecinden önce saklanan spermlerini kullanan şahsın, kadın partnerinden iki kız çocuğu oldu.

2 kızından birinin ebeveyni olarak görülmüyor

Eşi bebekleri doğurduğu için her iki çocuğun da annesi olarak tanımlanırken, trans kadının ebeveyn olarak resmen tanınma talebi bu yılın şubat ayında Tokyo’daki bir aile mahkemesi tarafından reddedildi.

O dönemde mahkeme, "Japon yasalarında şahsın ebeveynlik haklarını tanıyacak herhangi bir maddenin olmadığını" söyledi. Bunun ardından karar temyize taşındı.

Ne var ki dün Tokyo Yüksek Mahkemesi, trans kadının yalnızca cinsiyet değişikliğinden önce doğan kızının ebeveyni olarak tanınabileceği, değişimden sonra doğan kızının ise ebeveyni olarak tanınamayacağı kararına vardı.

Japonya'da cinsiyet değişimi

Eşcinsel evliliği tanımayan tek G7 ülkesi olan Japonya'da, cinsiyetini yasal olarak değiştirmek isteyen bir kişinin doğuştan sahip olduğu cinsiyet organlarını ameliyatla aldırması gerekiyor.

Bu yasa 2004 yılına dayanıyor. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen yıl yaptığı bir açıklamada bu yasayı "istismarcı ve çağdışı" olarak nitelendirdi.

halktv.com.tr // DIŞ HABERLER