Soğan ve Sarımsak Yerine Kullanılıyor: Türk Mutfağının Unutulan Bu Baharatı Lezzet ve Sağlığı Birlikte Sunuyor

Soğan ve Sarımsak Yerine Kullanılıyor: Türk Mutfağının Unutulan Bu Baharatı Lezzet ve Sağlığı Birlikte Sunuyor
Yemeklere eklendiğinde sarımsak ve soğan yerine geçen nefis bir baharat var. Orta Doğu ve Dünya mutfağında çok kullanılıyor. Osmanlı mutfağında da sağlık ve lezzet reçetesi olarak geçen bu baharatla mutlaka tanışmalısınız.

Halk arasında şeytan tersi, asant ya da şeytan pisliği adıyla bilinen latince adı asafoetida olan bu baharatın yemeklere soğan, sarımsak tadı vermekte üstüne yok.

Tazeyken hissedilen yoğun kokusu nedeniyle şeytan pisliği adı verilen bu bitki kurutulup yemeklere eklenince kokusunu kaybediyor. Baharatın tadı sıcak, acı ve son derece güçlü sarımsak tadındadır ve aynı zamanda son derece keskin kokar. Bu nedenle şeytan tersi soğan veya sarımsağın yerine kullanmak için ideal. Ancak mutfağa hoş olmayan kokuların yayılmasını önlemek için asafoetida'yı mutlaka hava geçirmez bir kapta saklamalısınız.

NEREDE SATILIR?

Baharatı Asya mağazalarından veya internetten satın alabilirsiniz.

HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Hint mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Geleneksel olarak mercimek ve sebze yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Asant, diğer lezzetli baharatlar ve şifalı bitkilerle birlikte etkisini geliştirir ve diğer aromaları güçlendirir.

ASANTIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Yüzyıllar önce asafoetida Hindistan, Çin, İran ve ayrıca Roma İmparatorluğu'nda birçok sağlık sorununu gidermek için ilaç olarak kullanıldı.
Vücuda birçok yönden destek olduğu söylendiğinden dolayı baharat veya tanrıların yiyeceği olarak da anılır.

Hem sindirim sorunlarına hem de kaygı bozukluklarına sakinleştirici olarak faydalı olduğu söyleniyor. Reçinenin ayrıca afrodizyak etkisi olduğu da söyleniyor. Ayrıca adet problemlerini de giderdiği söylenmektedir.

Hindistan'dan araştırmacılar ayrıca asantın antiviral, antibakteriyel, antispazmodik ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde boğmaca, astım ve zatürreye karşı etkili olabileceğini buldu. Baharatın kan basıncını düşürdüğü de söyleniyor.

Fareler üzerinde yapılan bir araştırma da asafoetidanın antioksidan etkilerini gösterdi.