Sarımsağı Hap Gibi Yutarsanız Başınıza Neler Gelir?

Sarımsağı Hap Gibi Yutarsanız Başınıza Neler Gelir?
Sosyal medyada sarımsağın nasıl tüketilmesi konusunda çok sayıda tavsiye yer alıyor. Bunlardan biri de sarımsağın bütün olarak yutulması. Peki sarımsağın hap gibi yutulması faydalı mı?

Sarımsak yemenin faydaları pek çok kişi tarafından biliniyor. Peki, ya sarımsak yutmak faydalı mı?

Sarımsak faydalı aktif bileşenler içerir. Sarımsak antioksidan deposu. Peki sarımsak nasıl tüketilir?

Sarımsak, sağlık açısından yararlı besinlerin başında geliyor. Birçok kişi sarımsağın kokmaması için yutmayı tercih ediyor. Ancak uzmanlar sarımsağı çiğ olarak yutmanın fayda göstermediğini belirtiyor.

Diyetisyen Şeyma Yılmaz “Sarımsak yutmak faydalı mı?” sorusuna açıklık getirdi.

“Sarımsağı yalnızca ezme, çiğneme gibi işlemler sonucunda içindeki enzimler aktifleşir, ‘allicin’ isimli sarımsağın aktif ve yararlı öğesi oluşur. Bu nedenle hap gibi sarımsak yutmanın bir anlamı yoktur.

Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak ya da ezilerek tüketilmelidir. Sarımsak yutmanın bilindiği gibi bir faydası yoktur.

Çiğ sarımsağın kokusundan rahatsız olanlar, bağırsakta çözünen toz ve tabletleri kullanılabilir. Mide rahatsızlığı olan kişiler, tansiyonu düşük olanlar ve kan pıhtılaşma karşıtı aspirin ve diğer antikoagülan ilaç kullanan kişiler sarımsağı dikkatli tüketmelidir.”

sarimsak5.jpg

SARIMSAĞIN 10 FAYDASI

1. Sarımsak Vücudunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Vücudunuzun bağışıklığı, ilk etapta onu hasta olmaktan koruyan şeydir ve aynı zamanda durum gerektirdiğinde hastalıklarla mücadeleye de yardımcı olur. Sarımsak, soğuk algınlığı ve grip virüsünü önlemeye yardımcı olmak için bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çocuklar her yıl altı ila sekiz kez soğuk algınlığına yakalanırken , yetişkinler iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Sarımsağın sağlık açısından faydaları, çiğ tüketildiğinde bile öksürük, ateş ve soğuk algınlığı hastalıklarına karşı koruma yeteneğiyle parlıyor.

Aslında her gün iki diş doğranmış sarımsak yemek, fayda sağlamanın en iyi yoludur. Dünyanın dört bir yanındaki bazı evlerde aileler, tıkanıklıklara yardımcı olmak için çocuklarının boynuna bir iple sarımsak dişleri asıyor. Sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirici güçlü faydaları, onu yaygın rahatsızlıklara karşı koruma sağlayan bir süper besin haline getirir.

2. Sarımsak Yüksek Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olur

İnme ve kalp krizi dünya çapında en önemli sağlık sorunlarından ikisidir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Felçlerin, kalp krizlerinin ve kronik kalp yetmezliğinin yaklaşık %70'ine neden olduğu düşünülmektedir. Yüksek tansiyon dünya çapındaki ölümlerin yüzde 13,5'inin nedenidir.

Ölümlerin en önemli sebepleri arasında yer aldıkları için bunların başlıca sebeplerinden biri olan yüksek tansiyonun ele alınması son derece önemlidir.

Sarımsak, yüksek tansiyon veya hipertansiyondan muzdarip olanlar için diyetinize dahil edebileceğiniz harika bir baharattır. Ancak sarımsak sevdalısı olmasanız bile daha hafif bir tada sahip olan kıyılmış sarımsağı deneyin. Sarımsağın yüksek tansiyonu düşürmek, ateşi tedavi etmek ve çok daha fazlası gibi sağlığa faydalarını sağlamaya devam edecektir.

Günde tüketeceğiniz hazır sarımsak miktarının dört diş sarımsakla aynı olduğundan emin olmanız gerektiğini unutmayın. Diyetinizi değiştirmeden önce mutlaka doktorunuzla konuşun.

3. Sarımsak Kolesterol Düzeyini Düşürmeye Yardımcı Olur

Kolesterol kandaki yağlı ve kritik bir bileşendir. İki tür kolesterol vardır: “kötü” LDL kolesterol ve “iyi” HDL kolesterol. Çok fazla LDL kolesterolü ve yeterli HDL kolesterolü olmayan bir dengesizlik, bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sarımsağın toplam kolesterol ve LDL düzeylerini yüzde 10 ila 15 oranında düşürdüğü gösterilmiştir.

Ayrıca sarımsak yemek HDL veya iyi kolesterol seviyenizi etkilemez. Ailenizde kalp hastalığı öyküsü varsa veya kalple ilgili sorunlarla uğraşıyorsanız, sarımsağı beslenmenize dahil etmek daha sağlıklı bir kalbe doğru doğal ve lezzetli bir adım olabilir.

sarimsak4.jpg

4. Sarımsak Kanserin Önlenmesine Yardımcı Olabilir

Sarımsağın sağlığa faydaları kalple bitmiyor. İşte vücudunuzun bu soğan ailesi üyesinin ekstra dozundan faydalanabilmesinin bir başka nedeni.
Sarımsağın sağlık açısından faydaları, özellikle de kanseri önleme alanında, daha fazla ilgi konusu haline geldi. Araştırmalara göre taze sarımsak tüketmek kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Benzer şekilde, Iowa Kadın Sağlığı Araştırması'na göre sarımsağı diğer sebze ve meyvelerle birlikte düzenli olarak yiyen kadınların kolon kanserine yakalanma şansı %35 daha düşüktü.

Ancak araştırmacılar, sarımsağın kanseri önlemedeki sağlık yararlarının boyutunu tam olarak anlamak için bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir.

5. Sarımsağın Antibiyotik Özellikleri Vardır

Sarımsak, karanfil dilimlendiğinde, ezildiğinde veya doğranmış olduğunda enfeksiyonlarla ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilecek biyoaktif bir antibiyotik olan allisin içerir. Sarımsağın sağlığa olan bu faydaları, aşağıdakiler gibi potansiyel olarak zararlı maddelerin büyümesini baskılamaya kadar uzanır:
mantar
viral enfeksiyonlar
Salmonella gibi çok sayıda bakteri
Allisin güçlü bir doğal antibiyotik olarak kabul edilir ve etkinliği dikkate değerdir. Sarımsak, geleneksel olarak reçete edilen antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında enfeksiyonlarla mücadelede ilave destek sağlayabilir.

6. Sarımsak Alzheimer ve Demansı Önleyebilir

Sarımsak, yüksek miktardaki antioksidanlarla vücudunuzda oksidatif hasarın oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu antioksidan özellikler demans ve Alzheimer gibi bazı bilişsel hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Sarımsağın sağlık açısından faydaları dikkate değer olsa da, bu iddiaya yine de bir tutam sarımsakla yaklaşmalısınız. Yüksek dozda sarımsak takviyesi almanın size bu hastalıklara karşı bağışıklık kazandırmadığını unutmamak önemlidir. Sarımsağın tıbbi özellikleri sağlığı ancak belirli bir noktaya kadar iyileştirebilir.

7. Sarımsak Atletik Performansı Artırabilir

Bu bileşen mevcut en eski performans arttırıcılardan biridir. Antik çağda sarımsağın sağlığa olan faydalarından, çalışanların yorgunluğunu hafifletmek ve dayanıklılığını artırmak için yararlanılırdı. Yunan Olimpiyat sporcuları bile atletik performanslarını arttırmak için sarımsak tüketirdi.

İşte sarımsağın atletik faydalarından sadece birkaçı:
Kolesterol seviyelerini yönetmek
Kan basıncını düşürmek
Bağışıklığın arttırılması
Hastalık süresinin kısaltılması
Sağlıklı bir kalp ve vücut, formunuzu korumanın anahtarıdır. Sonuç olarak, sarımsağı diyetinize dahil etmek, fiziksel efor sırasındaki yorgunluğun geciktirilmesine yardımcı olur, bu da onu atletik performansını arttırmayı hedefleyenler için doğal bir müttefik haline getirir.

sarimsak3.jpg

8. Sarımsak Vücudunuzun Detoksifikasyonuna Yardımcı Olur

Detoksifikasyon vücuda ait olmayan şeylerden kurtulma sürecidir ve sağlığın ve uzun ömürlülüğün korunmasında önemli bir rol oynar.
Günlük yaşamımızda çok çeşitli kimyasallara ve bileşiklere maruz kalıyoruz. Bu bileşiklerin çoğu sağlıklı değildir ve hatta vücuda zararlı olabilir. Bu kimyasallardan ve bileşiklerden bazıları şunlardır:
Tarımda kullanılan pestisitler ve kimyasallar
Nükleer santrallerden kaynaklanan radyasyon vb.
Kimyasal içeren kişisel bakım ürünleri
Ev temizleyicileri
Diğer ev ürünleri
Sarımsak, çeşitli karaciğer enzimleri tarafından glutatyon üretimini destekleyen güçlü bir detoks gıdasıdır. Aynı zamanda çoklu biyoaktif selenyum ve kükürt bileşikleri de dahil olmak üzere diğer önemli detoksifikasyon bileşenlerini de sağlar. Sarımsağı diyetinize dahil ederek, yalnızca yemeklerinize zengin bir lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun modern dünyanın zorluklarından arınma gibi hayati bir görevde yardımcı olursunuz.

9. Sarımsak Düşük Kalorili Bir Besin Deposudur

Sarımsak, günlük kalorilerinizin çoğundan ödün vermeden besinsel faydalar eklemenin lezzetli bir yoludur. Bir diş sarımsak, B6, lif ve selenyum gibi temel besinleri içeren bir besin deposudur.
Bu bileşenler sadece yemeklerinizin tadını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda kan basıncı ve kolesterol düzeyleri üzerinde olumlu etkilere de katkıda bulunabilir. Sarımsağın sağlığa olan bu faydalarını benimseyerek her lokmada düşük kalorili faydanın tadını çıkarabilirsiniz.

10. Sarımsak Kemik Sağlığını İyileştirebilir

Sarımsak ayrıca özellikle menopozdaki kadınlarda kemik sağlığı için değerli bir müttefik olarak ortaya çıkmıştır. Kadınlar menopoz sırasında östrojen üretiminin azalması nedeniyle kemik kaybı yaşadığında sarımsak oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Sarımsak, östrojen üretimini teşvik ederek, potansiyel olarak kemik kaybını durdurarak ve osteoartrit gibi durumlara karşı koruma sağlayarak destekleyici bir rol oynar. Kemiklerinizi güçlendirmek ve yaşa bağlı kemik endişelerine karşı koruma sağlamak sarımsağın bir başka doğal faydasıdır.