Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?
Her sene ramazan ayı geldiğinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na yöneltilen sorulardan biri de ramazanda sahura kalkmadan oruç tutulur mu oluyor. Pek çok kişi sahur yapmaya zaman bulamadığı için; tutacağı oruç için akşam yediğiyle yetiniyor.

Uzmanlar bu konuda vatandaşları sık sık uyarsa da; sahurun önemini bilmeyen ve ne yazık ki ihmal edenler var. Ancak söz konusu sağlık olduğunda; ihmallerin olmaması öneriliyor. Çünkü sahurun oruç üzerindeki etkisi oldukça fazla.

Gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Elbette ki sahursuz da oruç tutulur. Ancak sahur olmadan tutulan oruç bünyenizi her açıdan zorlar. Bu durum sadece ramazanda sahura kalkmadan oruç tutulur mu sorusu için değil üç aylarda sahura kalkmadan oruç tutulur mu ve kandilde sahura kalkmadan oruç tutulur mu soruları için de geçerlidir.

Sahur zamanını kaçıran ya da uykudan uyanamayan kişiler sabah uyandığında sahura kalkmayı unuttum oruç tutulur mu diyerek iftara kadar sabrediyor. Sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı diye kafası karışanlar olabilir, sahurun da oruç tutarken farz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu soruların cevabı hayırdır. Yani gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu diyenler sahursuz da oruç ibadetini yapabilirler.

Sahura kalkmadan oruç tutmak farz mı, sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı gibi sorularla kafa karışıklığı yaşayanlar da olabiliyor. Ramazan orucu Müslümanlara farzdır; sahur ise orucun farzı yani dinen gerekliliği değildir ancak birçok faydasından dolayı sahur yapılması önerilir.

Sahura kalkamamış olanlar sahura kalkmadan niyet etmeden oruç tutulur mu diye de endişelenebiliyor. Yoğun bir günden sonra sahura kalkmayı unuttum oruç tutulur mu acaba diye merak ediyor olabilirsiniz. Ramazan orucu, adak orucu ile diğer nafile oruçlar için sahura kalkılamadığı durumlarda niyet zamanı kuşluk vakti bitimine kadar olduğu için sabah kalkınca da niyet edebilirsiniz.

Ramazan ayı boyunca yaklaşık 12-14 saat boyunca açlık söz konusu. Neredeyse 12-14 saat boyunca aç kalan bünye, kan şekerini ciddi boyutta etkileyecek. Eğer gece sahur yaparsanız; iftara çok az zaman kala acıkmaya başlarsınız.

Şayet sahur yapmadan oruç tutmaya başlarsanız; uyandıktan birkaç saat sonra açlık hissedebilirsiniz. Uzun süren oruç hali nedeniyle kendinizi yorgun hissetmemek için sahura kalkmaya özen göstermelisiniz. Sahura kalkmadan oruç tutulabilir mi? Tabii ki tutulabilir ama faydaları üzerine düşününce önemli mazeretler dışında sahura kalkmaya çalışmanızı öneririz zira hem fiziki hem manevi olarak çok fazla yararı olduğu bir gerçektir.

Sahura kalktığınızda 30 gün boyunca süren ramazan sürecinde, kan şekerinizi ve değerlerinizi koruyabilirsiniz. Zaman zaman sahura kalkmayı unutuyor olsanız da; mümkün olduğunca sahur yapmanız sağlığınız için iyi olacaktır. Sahurda alacağınız sıvı besinler ve su sayesinde, gün içinde bedeniniz dinamik kalabilir. Sıvı kaybını önlemek adına sahurda su oranı yüksek besinleri tercih edebilirsiniz.

Sahura kalkmadığınız günlerde, oruç tutarken çok sık susayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için sahur yapmanız tavsiye edilir. Sahura kalkmadan oruç tutulur mu Diyanet tarafından da evet şeklinde yanıtlanan bir sorudur ama sahurun faziletlerinin altı çizilerek sahurla oruç tavsiye edilir.

Etiketler :