Saatlerin İleri Alınması Teklifi Meclis'te

Saatlerin İleri Alınması Teklifi Meclis'te
Sabit saat uygulamasının kaldırılması için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sunan CHP'li Süllü, yaz saati uygulamasının enerji verimliliğinde bir değişikliğe yol açmadığını belirterek, yeniden saat değişikliğine gidilmesi gerektiğini belirtti.

AKP tarafından 2017 yılında yapılan değişiklik ile sabit saat uygulamasına geçilmiş ve Türkiye genelinde mevsim fark etmeksizin kış saati uygulaması sabit hale gelmişti.

İlk aşamada enerji verimliliği sağlayacağına yönelik argümanlar ile savunulan uygulama, yapılan araştırmalarda herhangi bir elektrik tüketiminde anlamlı değişiklik olmadığının anlaşılmasına rağmen değişikliğe uğramadı.

Vatandaşlar, güne güneşi görmeden ve zifiri karanlık havalarda başladıkları gerekçesiyle uygulamadan şikayetçi olurken, CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, sabit saat uygulamasının kaldırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

"KALICI SAATE GEREKÇE GÖSTERİLEN RAPOR GİZLİ TUTULUYOR"

Elektrik tüketiminin artmasına yönelik iddiaların aksine, yapılan bilimsel çalışmalarla bunun teyit edilemediğini belirten Süllü, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na defalarca soru önergesi verdik. Ancak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlandığı belirtilen; uygulamaya gerekçe gösterilen raporun detayları ve bilimsel dayanaklarının neler olduğu paylaşılmıyor. İTÜ Raporu neden gizli tutuluyor?” dedi. Elektrik Mühendisleri Odası, kalıcı yaz saati uygulamasının özellikle Batı'ya doğru gidildikçe sabah ve akşam saatlerindeki karanlık hava nedeniyle çeşitli sorunlara neden olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Süllü, “Kalıcı yaz saati uygulamasının özel sektöre ek kazanç sağladığı, devletin elektrik şirketlerine ödemelerinin arttığı ve enerji tasarrufu iddiasının gerçekleşmediği gözlemlenmiştir.” dedi.

TEKLİF KABUL EDİLİRSE SAATLER İLERİ ALINACAK

Teklifin yasalaşmasıyla kış saatine geçileceğini kaydeden Süllü, “Öğrencilerin karanlıkta okula gidip yine karanlıkta evlerine dönmeleri güvenlik yönünden riskler, derslerindeki verimlilikleri ve gelişimleri yönünden olumsuzluklar içermektedir. Yine, özellikle çalışan kadınlar da işe karanlıkta gidip karanlıkta eve dönmek zorunda kalmaktadır. Türkiye'nin saat dilimi, Avrupa ülkeleri ile özellikle ticari ve ekonomik uyum avantajımız göz önüne alınarak yaz-kış saati uygulamasına geri dönülmesi için gereken adımların atılması gerekmektedir.” dedi.