Rahimdeki Beslenme Eksikliği , Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırıyor

Rahimdeki Beslenme Eksikliği , Biyolojik Yaşlanmayı Hızlandırıyor
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Robert N. Butler Columbia Yaşlanma Merkezi'nden araştırmacılar, rahim içinde kıtlığa maruz kalan bebeklerin biyolojik yaşlanmalarının altmış yaşına geldiklerinde hızlandığını buldu. Bu bulgular, erken yaşam koşullarının uzun vadeli sağlık üzerindeki kalıcı etkilerini ve gelecekteki kronik hastalık riskini artırma potansiyelini vurguluyor.


II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Hollanda'da 1944-1945 yılları arasında yaşanan kıtlık, gıda kıtlığı ve açlığa yol açtı.

Araştırmacılar, bu dönemde rahim içinde kıtlığa maruz kalan ve kıtlıktan etkilenmeyen kişileri incelediler.
Rahim içi kıtlığa maruz kalanların, yaşlanmayanlara kıyasla biyolojik yaşlanmanın bir göstergesi olan DNA metilasyonunda daha hızlı değişiklikler gösterdiği bulundu.
Bu etki kadınlarda daha belirgindi ve erkeklerde neredeyse yoktu.

II. Dünya Savaşı'nda Almanların teslim olması sırasında Kasım 1944 ile Mayıs 1945 arasında Hollanda'da yaşanan kıtlık, Ekim 1944'ün başlarında Alman işgal güçleri tarafından uygulanan bir gıda tedarik ambargosuyla başlatıldı. O dönemde, Hollanda'nın etkilenen bölgelerindeki gıda karneye bağlandı. Araştırmacılar, toplam gıda alımının 900 kcal/gün'ün altına düştüğü kıtlık dönemini tanımlamak için karne kayıtlarını kullandılar. Biyolojik yaşlanmanın, hücrelerin, dokuların ve organların dayanıklılığını kademeli olarak zayıflatan hücresel düzeydeki değişikliklerin birikmesinden kaynaklandığı ve insanların yaşlandıkça işlevlerini ne kadar çabuk kaybettiklerini ve hastalık geliştirdiklerini doğrudan etkilediği düşünülmektedir.

“Birkaç kıtlığa ilişkin önceki çalışmalardan, rahim içinde maruz kalan kişilerin daha sonra sağlık sorunları yaşayabileceğini biliyoruz” diye açıklıyor çalışmanın baş yazarı ve Columbia'nın Yaşlanma Merkezi'nde araştırma ziyareti sırasında proje üzerinde çalışan Lozan Üniversitesi'nde Marie Curie doktora üyesi Mengling Cheng. “Bu çalışmadaki amacımız, bu artan riskin hızlandırılmış biyolojik yaşlanmayla ilişkili olabileceği hipotezini test etmekti.”

Bulguların Önemi:

bebek-1.jpg

Rahim içi kıtlığın, uzun vadede biyolojik yaşlanmayı hızlandırarak kalp hastalığı, felç, bunama ve erken ölüm gibi kronik hastalık riskini artırabileceğini gösteriyor.
Erken yaşam koşullarının sağlığımız üzerinde kalıcı etkileri olabileceğini ve bu etkilerin gelecekteki hastalık riskini artırabileceğini vurguluyor.
Bu bulgular, hamilelikte ve erken çocukluk döneminde beslenme desteği ve diğer müdahaleler yoluyla erken yaşam sağlığını iyileştirmenin önemini vurguluyor.
“Kıtlık çalışmaları, yaşamın çok erken dönemlerinde meydana gelen zararların sağlığımızı ve gelişimimizi nasıl etkilediğini anlamak için güçlü bir araç olabilir,” diyor Cheng'in araştırma konaklamasının ev sahibi ve çalışmanın kıdemli yazarı olan Yaşlanma Merkezi'nde Epidemiyoloji doçenti Daniel Belsky . “Bu çalışmada kıtlığı, fetal gelişim sırasında yetersiz beslenme ve stresin onlarca yıl sonra yaşlanmanın biyolojik süreçlerini nasıl etkileyebileceğini araştırmak için bir tür 'doğal deney' olarak kullandık.”
Araştırmacıların kıtlıktan sağ kurtulanlarda belgelediği hızlandırılmış yaşlanma, diğer çalışmalarda daha kısa yaşam süresi ve kardiyovasküler hastalık, felç, bunama ve fiziksel engelliliğin daha erken başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. Belsky, "Sonuçlarımız, bu sağ kurtulanların daha kısa sağlıklı yaşam sürelerine doğru yolda olabileceğini gösteriyor" dedi.

bebek1.jpg

Kıtlık mağdurları, kontrollerle karşılaştırıldığında daha hızlı DunedinPACE'e sahipti. Bu etki, incelenen erkekler arasında yaşlanma hızını etkileme belirtileri az olan kadınlar arasında en güçlüydü.
951 kohort üyesine ait veriler, DNA verisi mevcut 487 kıtlık mağduru, 159 zaman kontrolü ve 305 kardeş kontrolünü içeriyordu. Zaman kontrolleri, kıtlıktan önce veya sonra, mağdurlar ve aynı cinsiyetten kardeşleriyle aynı hastanelerde doğmuştu. Gebelik öncesi dönemden gebelik sonuna kadar altı zaman penceresinin her birinde biyolojik yaşlanmanın üç DNA ölçümünde maruz kalmayan kontrollerle karşılaştırmalar yapıldı. Ek olarak, kohortların tam örneğiyle görüşüldü ve DNA toplandığında neredeyse hepsi klinik bir muayeneye katıldı.

Belsky, "Biyolojik yaşlanmayı ölçmek için altın bir standart olmasa da, farklı uç noktalar kullanılarak farklı kohortlarda geliştirilen biyolojik yaşlanmanın üç farklı epigenetik saat ölçümündeki bulguların genel tutarlılığı, bulgularımızın yaşlanma süreçlerini yakaladığına dair güveni artırıyor" dedi.

Sonuç:
Rahim içi kıtlığın, biyolojik yaşlanmayı hızlandırarak uzun vadeli sağlık üzerinde önemli bir olumsuz etkisi olabilir. Bu bulgular, erken yaşam koşullarının önemini ve gelecekteki kronik hastalık riskini azaltmak için erken müdahalelerin geliştirilmesi ihtiyacını vurguluyor.

Etiketler :