Pirinci pişirmeden önce yıkamanız gerekir mi? Evet, ama muhtemelen düşündüğünüz sebepten dolayı değil...

Pirinci pişirmeden önce yıkamanız gerekir mi?  Evet, ama muhtemelen düşündüğünüz sebepten dolayı değil...
Pirinç, Asya ve Afrika'daki milyarlarca insan için temel gıda maddesidir. Aynı zamanda, Yunanistan'dan dolmades, İtalya'dan risottolar, İspanya'dan paella ve Birleşik Krallık'tan sütlaçlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından birçok ikonik yemek için çok yönlü bir malzemedir.


Doğru olan ;evrensel çekiciliğiyle ister profesyonel ister kendi evinizde olsun, her mutfakta pirincinizi pişirmeden önce yıkamanız gerektiğidir.

Şefler ve aşçılar ne diyor?
Mutfak uzmanları, pirinci önceden yıkamanın pirinç tanelerinden gelen nişasta miktarını azalttığını iddia ediyor. Bunu, öğütme işlemiyle üretilen pirinç tanesinin yüzeyinde serbest nişasta (amiloz) olduğu yapılan araştırmalarla gösterilen bulanık durulama suyunda görebilirsiniz .
Mutfak çevrelerinde, risotto, paella ve sütlaç gibi (yapışkan, kremsi bir etkiye ihtiyaç duyduğunuz) diğer yemeklerde yıkamadan kaçınılır.
Pirincin türü, aile geleneği, yerel sağlık uyarıları ve hatta gereken zaman ve çaba gibi diğer faktörler, insanların pirinci önceden yıkayıp yıkamayacağını etkileyecektir.
Geleneksel olarak arborio pirinci ile pişirilen risotto için, yemeğin kremsi dokusunu güçlendirmeye yardımcı olmak için pirincin yıkanması önerilmez.

Pirinci yıkamanın daha az yapışkan hale getirdiğine dair kanıt var mı?
Son zamanlarda yapılan bir araştırmada, aynı tedarikçiden alınan üç farklı pirinç türünün yapışkanlığı ve sertliği üzerinde yıkamanın etkisini karşılaştırıldı. Üç tip ;yapışkan pirinç, orta taneli pirinç ve jasmin pirinci idi. Bu farklı pirinçler ya hiç yıkanmamış, ya da üç defa su ile yıkanmış ya da on defa su ile yıkanarak test edildi.

pirinc.jpg

Çıkan sonuç:

Şeflerin size söyleyeceğinin aksine, bu çalışma, yıkama işleminin pirincin yapışkanlığı (veya sertliği) üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını gösterdi.
Bunun yerine araştırmacılar, yapışkanlığın yüzey nişastasından (amiloz) değil, pişirme işlemi sırasında pirinç tanesinden sızan amilopektin adı verilen farklı bir nişastadan kaynaklandığını gösterdi. Süzülen miktar, pirinç taneleri türleri arasında farklılık göstermiştir.
Bu nedenle, yapışkanlık için kritik olan, yıkamak yerine pirincin çeşididir. Bu çalışmada, orta taneli pirinç ve yasemin pirinci daha az yapışkandı ve laboratuvarda test edildiği gibi daha sertti.

Yine de pirincinizi yıkamak isteyebilirsiniz.

Geleneksel olarak pirinç, pirinç soyma işleminden kalan tozu, böcekleri, küçük taşları ve kabuk parçalarını durulamak için yıkanır.
Daha yakın zamanlarda, gıda tedarik zincirinde yoğun bir şekilde plastik kullanımıyla birlikte, pirinç de dahil olmak üzere gıdalarımızda mikroplastikler bulundu. Yıkama işleminin , pişmemiş pirinçten gelen plastiklerin %20'ye kadarını duruladığını göstermiştir.
Aynı çalışma, pirinci satın aldığınız ambalajdan (plastik veya kağıt torbalar) bağımsız olarak, aynı düzeyde mikroplastik içerdiğini buldu. Araştırmacılar ayrıca (önceden pişirilmiş) hazır pirinçteki plastiklerin pişmemiş pirince göre dört kat daha yüksek olduğunu gösterdi. Hazır pirinci önceden durularsanız plastikleri %40 oranında azaltabilirsiniz.

Pirinç ayrıca, mahsul büyüdükçe daha fazla arsenik emdiği için nispeten yüksek seviyelerde arsenik içerdiği bilinmektedir. Pirincin yıkanmasının biyo-erişilebilir arseniğin yaklaşık %90'ını ortadan kaldırdığı gösterilmiştir ,ancak aynı zamanda bakır, demir, çinko ve vanadyum dahil olmak üzere sağlığımız için önemli olan diğer besin maddelerinin büyük bir kısmını da yok eder.

Başka bir çalışma, arseniğe ek olarak diğer ağır metaller olan kurşun ve kadmiyuma baktığında ön yıkamanın tüm bunların seviyelerini %7-20 arasında azalttığını bulmuştur.

Pirinç yıkamak bakterileri önleyebilir mi?

Kısacası hayır. Yüksek pişirme sıcaklıkları mevcut tüm bakterileri öldüreceğinden, pirinci yıkamanın pişmiş pirincin bakteri içeriği üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır.
Daha da önemlisi, pişmiş pirinci veya yıkanmış pirinci oda sıcaklığında ne kadar süre sakladığınızdır. Pirinç pişirmek, Bacillus cereus adı verilen bir patojenin bakteri sporlarını öldürmez .
Islak pirinç veya pişmiş pirinç oda sıcaklığında tutulursa, bu bakteri sporlarını aktive edebilir ve büyümeye başlar. Bu bakteriler daha sonra pişirme veya yeniden ısıtma ile etkisiz hale getirilemeyen toksinler üretir; bu toksinler ciddi gastrointestinal hastalığa neden olabilir. Bu nedenle, yıkanmış veya pişmiş pirinci oda sıcaklığında çok uzun süre tutmaktan kaçının.

Etiketler :