Migren Ağrılarına Botoks
Medicana Çamlıca Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Aydın, botoks tedavisi ile hastaların baş ağrılarına dayalı bir yaşam planı yerine kaliteli bir yaşam sürmeleri, ağrı kesici ilaçlardan ve ilaçların yan etkilerinden kurtulmalarının hedeflendiğini bildirdi.
KRONİK MİGREN TANISI NASIL KONULUR?
Aydın, migrende baş ağrısı ataklarının bazı kişilerde ayda birkaç kez veya daha nadir görüldüğünü belirterek, "Bazı kişilerde ise sık sık tekrarlayabilir veya her gün çok şiddetli ataklar şeklinde görülebilir. Eğer kişinin baş ağrıları en az 3 aydır, ayda 15 günden fazla olacak şekilde görülüyorsa, kronik migren tanısı konulabilir." ifadelerini kullandı.
DİĞER ORGANLARDA YAN ETKİ OLUŞTURUYOR
Hastaların baş ağrısı ataklarını kesmek için genellikle fazla miktarda çeşitli ağrı kesiciler kullandıklarını bildiren Aydın, "Bir süre sonra ağrı kesiciler yeterli gelmediği gibi, ağrıların sürekli bir hal almasına sebep olabiliyor. Ayrıca mide, böbrek, karaciğer gibi organlarda yan etkiler oluşturuyor. Bu gibi durumlarda ilk etapta atakları önlemeye ve baş ağrılarının şiddetini azaltmaya yönelik koruyucu tedaviye başlanmaktadır. Koruyucu tedavi için hastaya depresyon, kalp ve tansiyon ilaçları verilmektedir. Bu ilaç tedavileriyle hastanın baş ağrılarında bir değişiklik olmazsa veya hasta, yan etkileri nedeniyle tedaviye uygunluk gösteremezse botulinum toksini (botoks) uygulanmaktadır." açıklamasında bulundu.
"BOTOKSA MİGREN HASTALARININ TEDAVİSİNDE DE BAŞVURULUYOR"
Aydın, halk arasında daha çok estetik uygulamalarla gündeme gelen botoksun, tıpta pek çok alanda kullanabildiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Nörolojideki kullanımı artan botoksa, son 10 yıldır kronik migren hastalarının tedavisinde de başvuruluyor. Kronik migrenli hastalarda botoks tedavisi, eğitimli ve tecrübeli hekimlerce yapıldığında güvenli ve kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Baş ve boyun bölgelerinde standart 31 noktaya 5’er ünite olmak üzere çok ince iğne uçları aracılığıyla enjekte edilir. Eğer ağrı, başın özellikle bir bölgesinde oluyorsa o bölgeye ek dozlar uygulanabilir.
BOTOSK, AĞRI ATAKLARINI AZALTIYOR
Uygulamadan 10 gün sonra etkisini gösteren botoks tedavisi, 20-25 dakika sürmektedir. Tedavinin ilk yılında üç ayda bir tekrarlanan botoks uygulamasında, hastanın tedaviye verdiği cevaba göre devamına karar verilir. Bu tedaviyle amaç migren hastalarının ağrı ataklarındaki sıklığı ve şiddeti azaltmaktır. Böylece hastaların baş ağrılarına dayalı bir yaşam planı yerine kaliteli bir yaşam sürmeleri, devamlı yanlarında bulundurmak zorunda kaldıkları ağrı kesici ilaçlardan ve bu ilaçların yan etkilerinden kurtulmaları hedeflenmektedir."
MİGREN AŞISI AYDA 1 YA DA 3 AYDA BİR YAPILIYOR
Aydın, migren aşısının onay almış ve bugün kullanılmaya başlanan bir başka tedavi yöntemi olduğunu, bu yöntemin migrenli kişide baş ağrısı hissedilmeden önce beyinde ortaya çıkan ve baş ağrısı hissiyatının oluşmasına yol açan maddeyi bloke ettiğini ve atakları önlediğini ifade etti.
Migren aşısının ayda bir veya 3 ayda bir hastaya iğne yapılarak uygulandığını belirten Aydın, "Migren aşısında iğne yapılan bölgede kızarıklık ve hassasiyet görülebilir. Ağızdan alınan ilaçlardan daha fazla oranda baş ağrısı ataklarını önlediği görülen migren aşısı, bazı durumlarda tek başına uygulanabilirken, bazen de ilaç tedavisine ek olarak uygulanabiliyor." bilgisini paylaştı.