Mantarlardan nasıl zehirlenmezsiniz?

Mantarlardan nasıl zehirlenmezsiniz?
Mantar sezonunun başlamasıyla birlikte her zaman olduğu gibi hastanelerin toksikoloji bölümleri SOS sinyalleri almaya başlıyor: Mantar zehirlenmesi bölgemizde nadir görülen bir durum değil. Ve bu gibi durumlarda mağdurun hayatı, sevdiklerinin bu talihsizliğe ne kadar çabuk tepki vereceğine bağlıdır.

Belirtiler
Zehirlendiğinizi 0,5-3 saat sonra ya da 10-24 saat sonra öğrenebilirsiniz. Zehirlenmenin ilk belirtileri yalnızca üçüncü hatta dördüncü günde ortaya çıkar. 5-7 saat sonra, bozulmuş yenilebilir mantarlardan zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.

mantar.jpg

Gastrointestinal sistem öncelikle etkilenir ve kişi akut gastroenterit - kusma ve ishal - semptomlarından rahatsız olur. Tezahürleri o kadar güçlü olabilir ki dehidrasyon çok hızlı gerçekleşir.
Mantarları yedikten bir süre sonra karın ağrısı, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, aşırı terleme (soğuk terlere dönüşür), ateş, hızlı nabız hissederseniz, öncelikle mantar zehirlenmesinden şüphelenmelisiniz. Şiddetli vakalarda - kasılmalar, bilinç kaybı, deliryum, idrar eksikliği.

İlk yardım
Acilen ambulans çağırmalısınız. Doktor gelmeden önce:
mideyi suyla veya daha iyisi zayıf pembe bir potasyum permanganat çözeltisiyle yıkamaya başlayın. Mağdur en az 5-6 bardak su veya potasyum permanganat çözeltisi, muhtemelen 10 kg ağırlık başına 1 tablet oranında aktif karbon içmelidir. Yıkama işlemi 3-5 kez tekrarlanmalıdır.

Bağırsakları temizlemek için, mideyi yıkamak için suyun son kısmıyla birlikte bir müshil verin. Mümkünse temizleyici lavmanlar verilir.
Hasta sıcak bir şekilde bir battaniyeyle örtülür ve ısıtma yastıklarıyla örtülür.
Sık sık, tercihen hafif tuzlu su veya şiddetli halsizlik durumunda sıcak, tatlı çay veya kahve içmelidir.
Hastanın ya kendi aracıyla ya da ambulans ekibiyle hastaneye götürülmesi gerekiyor.

Tavsiye edilmez:
Alkollü içecekler ve hematopoezi uyaran ilaçlar mantar zehirlerinin emilimini arttırırlar
Süt
Baş ağrılarını ve karın ağrısını hafifleten, ishal önleyici (“ishal”) ve ateş düşürücü ilaçlar

Önleme

Çok basit üç kural kullanarak mantar zehirlenmesini önleyebilirsiniz.
Kural 1. Yenilebilir olduğundan %100 emin olmadığınız mantarları toplamayın. Hatta hevesli mantar toplayıcılar bile soluk mantarı russula ile, safra mantarını beyaz mantarla ve sahte mantarları yenilebilir mantarlarla karıştırabilirler. Ve bir parça mantar bile bir kişinin karaciğerini 72 saat içinde yok edebilir.
Kural No. 2 - Görünüşü güven vermeyen (gevşek, aşırı büyümüş, larva, sümüklü böcek ve küf nedeniyle zarar görmüş) yenilebilir mantarları toplamayın.
Kural 3. Şartlı olarak yenilebilir mantarlar olarak adlandırılan çörek otu, beyaz mantarlar, süt mantarları, podgruzdi ve süt suyu içeren diğer mantarların zehirlenmeye neden olan tahriş edici, yakıcı, acı ve toksik maddeler içerdiğini unutmayın. Dikkatlice işlenmeleri gerekir: tuzlamadan önce mideyi tahriş eden acı maddeleri çıkarmak için kaynatılır veya ıslatılır.
Ayrıca şartlı olarak yenilebilir mantarlar olan kuzugöbeği, yalnızca kurutularak (kuruduktan sonra en az 2 ay geçmesi gerekir) veya pişirildikten sonra güvenle yenebilir. Suda iki kez 15-20 dakika kaynatılıp suyu değiştirilmeli, ardından kuzugöbeği yıkanıp sıkılarak yemek pişirmek için kullanılmalıdır.