Küçücük kağıt kesikleri neden bu kadar acı veriyor?

Küçücük kağıt kesikleri neden bu kadar acı veriyor?
Kendini gizemli bir romana kaptırmıştır ve sayfayı çevirmenin heyecanı içinde işaret parmağının derisini keser. Küçük bir kesik olmasına rağmen dayanılmaz bir acıya neden olur. Peki ama eğer bu kadar küçüklerse kağıt kesikleri neden bu kadar acı veriyor?


İnsan elleri ve parmakları, hasar görmüş hücreler tarafından salınan sinyallere yanıt veren, nosiseptör adı verilen yüksek konsantrasyonda sinir hücreleri taşıyor .

Kağıt kesikleri, örneğin aşırı sıcaklıkların neden olduğu hasarın aksine, esas olarak basınç, kesikler ve delinmelerden kaynaklanan hücre hasarını tespit eden "mekanik nosiseptörleri" etkinleştirir.
Daha az bir ölçüde, kağıt kesikleri, kağıdı işlemek için kullanılanlar gibi kimyasallara duyarlı nosiseptörleri de aktive edebilir; bu sinir hücreleri, kesiğin çevresinde kaşıntıya neden olabilir .
Etkinleştirilen nosiseptörler, sinir lifi demetleri boyunca omuriliğe giden bir elektrik sinyali dalgası salgılar; Omurilikteki sinir hücreleri bu sinyalleri beyne iletir son olarak sinyallerin dokunma, sıcaklık ve ağrı duyularından sorumlu olan somatosensör kortekse ulaşır.

Somatosensoriyel korteks, beynin yüzeyinde bir şerit gibi kıvrılır ve farklı bölgeler vücudun farklı kısımlarını temsil eder. Eller ve parmaklar dokunmaya ve acıya duyarlı hücrelerle o kadar doludur ki, onlara ayrılan alanlar , gövde gibi daha az hassas kısımlara kıyasla çok geniştir .Ağız ve dil eşit derecede geniş bir alanı kaplar, bu da dilin kesilmesinin neden aynı zamanda çok acı vericidir.

Ancak kağıt kesiğinin alışılmadık derecede acı verici olmasının nedeni yalnızca anatomi değildir: Kağıdın kendisi de buna katkıda bulunur. Çıplak gözle pürüzsüz görünse de, sözü edilen, kenarları oldukça pürüzlü hale getiren kurutulmuş ve sıkıştırılmış ağaç liflerini mikroskobik düzeyde görebilirsiniz . Bu pürüzlü doku, düz bir kenardan daha fazla hücre hasarına neden olur.

Tipik olarak, kağıt tabakalar cildin yalnızca üst iki katmanını (epidermis ve dermis) keser ve bu nedenle çok az kanamaya neden olur veya hiç kanamaya neden olmaz. Ancak sinir lifleri uzun süre elementlere maruz kalır ve onlara dokunulduğunda ağrı sinyallerini harekete geçirir.
Kağıt kesiğini tedavi etmek için yarayı sabun ve suyla temizleyin, enfeksiyonu önlemek için antibiyotik merhem sürün ve yarayı bir bandajla örtün.

Etiketler :