Konserve ton balığında cıva tespit edildi
Fransız sivil toplum kuruluşu Bloom ve tüketici hakları kuruluşu Foodwatch Avrupa genelinde konserve ton balığında tehlikeli derecede yüksek cıva seviyeleri bulunduğu konusunda alarma geçti. Durumu "halk sağlığı için devasa bir risk" olarak nitelendirdi.
ÇOCUKLAR VE HAMİLE KADINLAR İÇİN RİSK YÜKSEK
Toplum kuruluşları 18 aylık bir çalışmada Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya'dan gelen konserve ton balıklarını analiz etti ve kutuların %57'sinde cıva seviyelerinin diğer balıklara uygulanan sınır olan milyonda 0,3 parçayı (ppm) aştığını keşfetti.
Kuruluşların araştırmaları, beş Avrupa ülkesinden alınan yaklaşık 150 kutunun yarısından fazlasının diğer balık türleri için eşik değerinin üzerinde cıva seviyeleri içerdiğini ortaya koydu. Özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için durum oldukça vahim boyutlarda.
FEDERASYON SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Fransız işleme endüstrisini temsil eden Konserve Gıda Endüstrileri Federasyonu, konserve ton balığı yemenin tehlikeli olmadığını ve “tüketicilere sunulan ürünlerin Fransız ve Avrupa yönetmeliklerine titizlikle uyduğunu” söyledi.
Federasyon, ton balığının “dengeli beslenmenin bir parçası olarak balık tüketimi tavsiyelerinin bir parçası” olduğunu söyledi.