Klozet Kapağı Yukarıya mı Yoksa Aşağıya mı Çekilmeli? Bilim İnsanlarının Yeni İçgörüleri Var
Evdeki birisinin mide rahatsızlığı varsa, başkalarının da hastalanmasını önlemek için banyo yüzeylerinizi günde bir veya iki kez dezenfekte edin.
Bu, yıkamadan önce kapağı kapatmanın zaman kaybı olduğu anlamına mı geliyor? Şart değil. Tucson Arizona Üniversitesi'nde viroloji profesörü olan kıdemli yazar Charles P. Gerba , virüslerin yayılmasını azaltmasa da kapağı kapatmanın bakterilerin yayılmasını önleyebileceğini söylüyor .
Sifon Çektiğinizde Ne Olur?
Tuvalet sifonunu çektiğinizde, çıplak gözle görülemeyen milyonlarca aerosol halindeki parçacık hızla havaya saçılır . Bu "tuvalet dumanı", parçacıkları 1,5 metre veya daha fazla yukarıya ve kaseden uzağa fırlatabilir. Yazarlara göre, hasta olduğunuz için bulaşıcı mikroplar klozete düşerse, sifon çekmek onları zemine, duvarlara, lavabolara ve banyodaki diğer yakın yüzeylere yayabilir.
Önceki çalışmalar , tuvalet kapağını kapatmanın bakterilerin yayılmasını azalttığını buldu ancak aynı şeyin, bakteriyel muadillerinden çok daha küçük olma eğiliminde olan viral patojenler için de geçerli olup olmadığı belirsizdi.
Araştırmacılar, sonuçta herhangi bir fark olup olmadığını belirlemek için tuvalet kapakları açık ve kapalıyken sifon çekmenin neden olduğu viral parçacıkların yayılmasını analiz etti. İnsanlara zarar vermeyen bir virüsü, daha tehlikeli virüslerin vekili olarak kullandılar ve tuvaletlere değişen dozlarda virüs ektiler, sifonu çektiler ve ardından klozet suyundan, tuvalet, zemin ve duvarlardaki yüzeylerden örnekler topladılar. .
Tuvaletin dezenfektanla temizlenmesinin etkinliğine ilişkin ayrı bir analizde, klozet fırçasından ve kutusundan örnekler toplandı. Çalışma hem ev hem de umumi tuvaletleri kapsıyordu, ancak umumi tuvaletlerin genellikle kapağı olmadığından, tuvalet kapağının kapatılmasının etkisi yalnızca ev tuvaleti ile incelenebildi.
Ev tuvaleti kullanılarak yapılan deneylerde araştırmacılar, tuvaletin kapağı yukarı veya aşağı doğru sifonu çekildiğinde, tuvaletteki yüzeylerden veya yakındaki zeminden toplanan virüs miktarında istatistiksel bir fark bulamadılar. Her iki durumda da çevredeki duvarların viral kontaminasyonu minimum düzeydeyken, en fazla kontamine yüzey klozet oturağıydı. Uzmanlar, kirlenme şeklinin umumi tuvalette de benzer olduğunu belirtti.
İlginçtir ki, tuvalet kapağının kapatılması aerosol bulutunun yönünü değiştirebilir. Kapaklı sifonda, kapak açık sifonla karşılaştırıldığında tuvaletin önündeki ve solundaki zemin yüzeyleri daha fazla kirlenmiş, sağındaki zemin yüzeyleri ise daha az kirlenmişti.
İşte Tuvaletinizi Ne Sıklıkta Temizlemeniz Gerekir
Araştırmacılara göre bu bulgular, evdeki kötü mikropların yayılmasını azaltmak için de kullanılabilir. "Tuvaleti haftada iki kez temizlemenin ve dezenfekte etmenin viral parçacıkların yayılmasını sınırlamak için en iyi yöntem olduğunu bulduk" diyor.
Ancak evde bir kişi hastaysa, özellikle de gastroenterit (genellikle mide gribi olarak adlandırılır ) hastasıysa, günde bir veya iki kez temizlik ve dezenfekte etmenin iyi bir fikir olduğunu söylüyor Dr. Gerba. "Aynı zamanda klozet oturağı ve sifon kolu üzerinde de dezenfekte edici mendil kullanılmasını öneriyoruz çünkü bu yüzeyler sifondan sonra kirlenecektir" diye ekliyor.
Tuvalet Sifonundan Kaynaklanan Patojenler İnsanları Ne Sıklıkla Hasta Ediyor?
Dr. , tuvalet sifonundan kaynaklanan patojenlerin insanları ne sıklıkla hasta ettiğini bilmek zor, diyor. "Uçak veya gemilerle bağlantılı olarak banyo kullanmanın enfeksiyon kapma açısından bir risk faktörü olduğu bazı viral gastroenterit salgınları yaşandı. Ayrıca, 2003 yılında Hong Kong'taki bir apartman kompleksinde görülen bir dizi SARS vakası, havalandırma sistemi tarafından diğer dairelere taşınan tuvalet aerosollerinin oluşmasına bağlandı" diyor.
Dr, umumi banyolardaki tuvalet aerosollerinin COVID-19 bulaşması için önemli bir yol olup olmadığı hala belirsiz olduğunu söylüyor. Simülasyonlar, tuvalet dumanlarının SARS-CoV-2, norovirüs ve grip de dahil olmak üzere yakın zamanda kişinin dışkısıyla dökülen virüsleri taşıyabileceğini gösterdi .
Tuvalet Mikroplarının Oluşturduğu Riskin Azaltılması Konusunda Uzman Tavsiyesi
Dr, ishale neden olan virüslerin solunması değil yutulması gerektiğini söylüyor. "Tuvaletin sifonunu çekmek, bu virüsleri banyo yüzeylerine yayabilir, oradan da elinize alınıp ağzınıza aktarılabilir. Banyo ortam yüzeylerinin dezenfekte edilmesi ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerin sabun ve suyla dikkatli bir şekilde yıkanması bunun olmasını önleyebilir" diyor.
Fang, Kovid-19 konusunda en yeni aşının, yüz maskesinin, ellerin su ve sabunla yıkanmasının, tuvalette cep telefonu kullanımından uzak durulmasının ve orada mümkün olduğunca az vakit geçirmenin riski en aza indireceğini söylüyor.