Kıyamam atmaya! Küflenen reçeli kurtarabilir miyiz?
TEHLİKELİ KÜF NEDİR?
"Küf"ün mekansal tanımı, her biri ayrı özelliklere sahip olan birkaç bin mikroskobik mantar türünü ifade eder. Türlerinden bazıları, örneğin Penicillium notatum, insanlık için bir kurtuluş haline geldi (ilk antibiyotik - penisilin onlardan elde edildi), diğerleri toksin üretiyor ve hastalıklara neden olabiliyor.
Sebzelerin üzerindeki beyaz kaplama veya ekmeğin üzerindeki yeşil çizgiler sağlığa zarar verebilir. Küf, radyasyona benzer şekilde vücudu görünmez bir şekilde etkiler.
Günlük hayatta etrafımızı saran küflerin salgıladığı zehire mikotoksin denir. Vücuda gıdayla giren mikotoksinler, üreme fonksiyonunun ve bağışıklık durumunun bozulmasına, karaciğerde kanamalara ve nekrozlara yol açar. Çocuklar ve yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olduğundan bu toksinlere karşı en hassas olanlardır.
Sarı küf Aspergillus flavus en zehirli olarak kabul edilir. Güçlü bir zehir üretir, ciddi zatürreye ve karaciğer kanserine neden olur. Bu mantar gıda ürünlerini etkiler (buna en duyarlı olanlar karaciğer, balık, süt, pirinç, yer fıstığıdır).
KÜFLE MÜCADELE İŞE YARAMAZ
Ürünün bir kısmı küften etkilenmiş olsa bile ürüne spor bulaştığından emin olabilirsiniz. Çoğu zaman reçel, salça, yoğurt, peynir, ekşi kremada küf görüyoruz. Birçoğu bu gerçeğe önem vermiyor. Ancak küçük bir küf lekesinin ortaya çıkması bile korkunç bir sinyaldir.
Isıl işlemin ürünlerde bulunan toksinlere etkisi yoktur. Bu nedenle küflü reçel, ekmek, sebze, meyve veya kuruyemişleri mikrodalga fırında veya fırında etkisiz hale getirmeye çalışmak işe yaramaz. Onlardan kurtulmak daha iyidir.
Küflü bir ürünü dikkatsizce yediyseniz vücudunuzu derhal zehirden arındırın. Basitçe söylemek gerekirse, muhtemelen ilk yardım çantanızda bulunan aktif karbonu 10 kg ağırlık başına 1 tablet oranında alın.
GÜVENLİ TÜRLER
Ancak küflü peynirler korkmadan yenebilir (ancak günde 50 g'dan fazla olmamalıdır!). Yiyeceklerde üç tür peynir kalıbı kullanılır: beyaz (örneğin, Camembert'in kabuğunda), "Münster" üzerinde kırmızı veya turuncu (esasen beyaz renkli) ve "Dor Bleu" da bulunan mavi. Peynirlerdeki mavi ve kırmızı küf aynı penisilindir, bu yüzden bundan korkmamalısınız. Siyah küflü peynirler burada çok nadirdir. Her ihtimale karşı: bu kalıp kullanımdan önce temizlenir! Ayrıca: küflü kabuklu peynirler uzun süre saklanamaz. Etikette belirtilen son kullanma tarihine dikkat edin.
ÖNLEME TEDBİRLERİ
Ekmeği küften korumak için pamuklu bir bez alın, üzerine 5-7 damla iyot damlatın, temiz bir cam şişeye veya test tüpüne koyun. Temiz bir pamuklu çubukla kapatın ve ekmekle birlikte plastik bir torbaya koyun. Küf en az bir hafta boyunca ekmeği etkilemeyecektir.
Yüzeylerini bir kabartma tozu çözeltisiyle (bir bardak suya 1 çay kaşığı) silerseniz ve ardından bir sirke çözeltisiyle işlemden geçirirseniz, buzdolabı ve ekmek kutusu küflenmeye karşı korunabilir.