Kadınların çalıştığı yerlerde yolsuzluk daha az
Kadınların iş yaşamına yönelik katkılarıyla ilgili her gün yeni bir araştırma ortaya çıkıyor. Yine de dünya genelinde cinsiyet eşitsizliğine yapılan araştırmalar ne yazık ki kadınların özgürlükler, eğitim ve gelir konularında erkeklerden geri kaldığını gösteriyor.
Yolsuzluğa eğilim konusunda yapılan araştırmalar ise kadınların erkeklere kıyasla yolsuzluğa daha dirençli olduğunu gösteriyor. Bu alanda yapılmış araştırmaları değerlendiren Etik ve İtibar Derneği Proje Koordinatörü Dr. Bahar Karacar, denetim mekanizmaları olduğu takdirde kadınların yolsuzluk ve rüşvete karşı çok daha dirençli olduğunu belirtiyor.
Birleşmiş Milletler'in İnsani Gelişme Raporu'nda yer alan Cinsiyet Eşitsizliği Endeksindeki veriler ile Dünya Bankası'nın 2013 yılındaki Yolsuzluk Kontrolü göstergesi karşılaştırıldığında, yolsuzluğun kontrolü ve cinsiyet eşitsizliği arasındaki negatif korelasyon dikkat çekiyor. Karacar, yüksek cinsiyet eşitsizliğinin saptandığı ülkelerin yüksek yolsuzluk seviyelerine sahip olduklarını belirtiyor.
Karacar, Dünya Bankası için yapılan çalışmanın yolsuzlukla toplumsal cinsiyet eşitsizliği arasındaki ilişkiyi daha fazla ortaya çıkardığını ifade ediyor. İlk araştırmaların özgürlükler, gelir ve eğitim verilerini içerdiğini söyleyen Karacar, daha düşük yolsuzluk oranlarına sahip ülkelerde kadınların bu tür haklara sahip olduğu ve daha da önemlisi yasama-yürütme içinde daha fazla söz sahibi olduklarını belirtiyor.
Karacar yapılan bütün araştırmalarda kadınların yolsuzluk karşısında daha az toleranslı oldukları sonucunun ortaya çıktığını ancak araştırmaların gerçeği tam olarak yansıtmayabileceği riskinin de olduğunu ekliyor. Karacar, anket sorularına verilen cevapların iş hayatını yansıtmayabileceğini belirterek, vaka çalışmaları ve deneysel araştırmalarla desteklenmedikçe bulguların yetersiz kalacağını belirtiyor.
Kadınların yolsuzluğa karşı tutumlarının bölgeden bölgeye, kültürden kültüre de değişebildiğini aktaran Karaccar, bu konuda Avustralya, Hindistan, Endonezya ve Singapur'u kapsayan bir deney yapıldığını belirtiyor. Yapılan çalışmada Avustralya'da kadınların erkeklere göre daha az rüşvet aldığı ancak Singapur'da bunun tersinin olduğu; Hindistan ve Endonezya'da ise cinsiyetler arası anlamlı bir farkın olmadığı saptandı.