Hangisi Daha İyi Yakıttır: Benzin mi, Dizel mi?

Hangisi Daha İyi Yakıttır: Benzin mi, Dizel mi?
Benzin ve dizel çok farklı özelliklere sahiptir ve farklı amaçlara hizmet eder, bu da ikisi arasında seçim yapmayı zorlaştırır.


Dünya bir çalkantı çağı yaşıyor. Elektrikli mobiliteye olan bağımlılığın artmasıyla birlikte, içten yanmalı motorların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması çoktan başladı. Ancak insanlığın fosil yakıtlara olan bağımlılığının azaldığını söylemek gerçeklerden uzak olacaktır. Sürekli fiyat dalgalanmalarına ve alternatif yakıtların bulunabilirliğine rağmen, insanların benzine (veya benzine) ve dizele olan bağlılığı tartışılmaz. Ancak hem benzin hem de dizel çok farklı işlevlere sahiptir.
Referans olarak, dünyanın çeşitli yerlerinde benzin bazen gaza kısaltılır veya petrol olarak anılır.

İkisinden hangisi daha iyi yakıttır? Hadi bulalım!

Benzin (Benzin) vs Dizel: Hangisi daha iyi? Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz

Araçlarda benzin ve dizele olan yoğun bağımlılık, otomobil tutkunlarının bunlara "sonsuz yanmalı motorlar" adını vermelerine yol açtı.
Başlangıç ​​olarak, hem benzin hem de dizel aynı hammaddeden (ham petrol) çeşitli arıtma seviyeleriyle elde ediliyor. Ancak farklı termal özelliklere sahip olmaları onları çok farklı amaçlar için uygun kılmaktadır.

Bunu daha iyi anlamak için, niteliklerine göre daha ayrıntılı olarak karakterize edilen 3 parametre arasında bir karşılaştırma yapalım.

1. Yakıt Özellikleri
A. Kalori Değeri
Kalorifik değer, yakıtın yanması sonucu ısı olarak açığa çıkan enerjiyi ifade eder. İlginçtir ki, hem benzin hem de dizel, ağırlıkça karşılaştırılabilir kalorifik değerlere sahiptir (45,5 MJ/kg – dizel ve 45,8 MJ/kg-benzin).

Bununla birlikte dizel, benzine göre daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir, bu da onu daha fazla enerji yoğun hale getirir.
Bu nedenle aynı enerji çıktısını üretmek için benzine kıyasla daha az dizel gerekir.

B. Doğa
Hem benzin hem de dizel uçucu yakıtlardır, benzin ise ikisinden daha uçucudur. Uçuculuk yakıtların doğasında var olmakla birlikte, katkı maddelerinin kullanımı daha iyi yanma özellikleri sağlamak için onu arttırır.
Bununla birlikte, daha yüksek uçuculuk vuruntuyu veya ön ateşlemeyi artırır; Yeni başlayanlar için ön ateşleme, yakıtın optimum zamanlamadan önce yanma eğilimidir. Bu, uzun vadede güç çıkışı ve motor sağlığı açısından zararlıdır.
İdeal depolama koşulları sağlandığı takdirde benzin ve motorinin raf ömrü sırasıyla 6 ve 12 aya kadar çıkmaktadır .

Yoldaki dizel araç egzoz borusundan şehirdeki hava kirliliği krizi -
Her iki yakıt da bize farklı şekilde zarar veren emisyonlar üretiyor.
C. Emisyonlar
Benzin ve dizel arasında daha temiz bir yakıt yoktur . Bu yakıtların doğasındaki farklılıklar nedeniyle ürettikleri kalıntıların türü de farklılık göstermektedir. Yaygın yanma ürünleri arasında hidrokarbonlar, nitrojen oksitler ve kükürt, amonyak ve partikül maddeler bulunur.
Benzinli motorlar hidrokarbonlar ve karbon monoksit gibi daha fazla sera gazı yayarak çevre kirliliğine katkıda bulunur . Öte yandan dizel motorlar daha fazla NOx ve ağır siyah birikintilerle karakterize edilen kurum formundaki ince parçacıklı maddeyi üretir. Dizel yanma kalıntıları daha büyük sağlık tehlikeleri oluşturur .
Çoğu modern otomobil, egzozda bulunan ve dış atmosfere salınan zararlı bileşenlerin miktarını azaltan gelişmiş katalitik konvertörlerle donatılmıştır.

2. Motor Özellikleri

benzin.jpg

Benzinli motorlar daha fazla beygir gücü sağlarken, dizel motorlar daha iyi tork üretmede daha iyidir .

A.İnşaat
Motorların yapısı ilgili yakıtların yanma gereksinimlerine bağlıdır. Benzinli motorlarda hava yakıt karışımının ateşlenmesine yardımcı olan bujiler bulunur. Dizel motorlarda ise hava yakıt karışımını ısıtan kızdırma bujileri bulunur ve yanma sıkıştırma yoluyla sağlanır.

Dizelin yanması sırasında gerekli olan ve üretilen daha büyük gerilimler nedeniyle, motorlarının daha kalın duvarlara ve daha kaliteli bileşenlere sahip olması önemlidir. Ancak benzin bir kıvılcımla ateşlenir ve yüksek sıkıştırmaya ihtiyaç duymaz. Bu, nispeten daha ince duvarlara ve yüksek gerilimlere dayanması gerekmeyen bileşenlerin kullanımına olanak tanır.

B. Performans

Dizel motorlar, denizcilik operasyonları da dahil olmak üzere ağır makinelerde büyük kullanım alanı bulmaktadır .
Benzinli motorların genel olarak daha hafif mimarisi ve daha kısa çap ve strok kombinasyonu, daha fazla güç çıkışına ve dakika başına daha yüksek devirlere (RPM) ulaşma konusunda üstün bir yetenek sağlar.

Öte yandan, dizel motorlar hantaldır, daha uzun piston stroklarından oluşur ve çok fazla mekanik zorlanmaya neden olmadan yüksek devirlere ulaşamazlar. Bu durum toplam güç çıkışında kayba yol açsa da, dizel motorlar genellikle benzinli motorlarda eksik olan muazzam torktan yararlanır.
Geçmişte benzinli motorların dizel motorlara göre çok daha sessiz olduğu biliniyordu. Ancak son yıllarda artan iyileştirme seviyeleri, dizel motorların da benzinli motorlar kadar sessiz olmasını sağlıyor.

C. Başvuru
Daha yüksek beygir güçleri, benzinli motorları evsel ve performans odaklı uygulamalar için daha elverişli hale getirir. Bunlara hem banliyö arabaları, spor arabaları hem de motosikletler dahildir. Dizel motorlar daha iyi tork üretir ve SUV'larda, ağır araçlarda ve deniz motorlarında kullanım alanı bulur. Dizel motorlu araçlar genellikle benzinli eşdeğerlerine göre daha pahalıdır.

3. Performans ve Maliyet
Dizel motorlar genellikle benzinli eşdeğerlerine göre daha iyi yakıt ekonomisi sunar .
A. Yakıt Verimliliği
Dizel motorlar benzinli muadillerine göre daha yakıt tasarrufludur. Bunun nedeni, dizel yanma çevriminin, benzin yanma çevriminden (~%25) daha verimli olmasıdır (~%36). Daha iyi verimlilik, bir aracın işletme maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturan yakıt maliyetlerini azaltır.
Bununla birlikte, daha iyi yakıt ölçümü , enjeksiyon ve yanma teknolojisi, günümüz motorlarının çoğunun önceki motorlara göre daha küçük boyutlara sahip olmasına rağmen yakıt açısından daha verimli ve güçlü olmasını sağlamıştır.

Dizel motorlar seyrek bakımlara dayanabilir ancak yedek parçaları benzinli motorlardan çok daha pahalıdır
B. Bakım Maliyetleri
Dizel motorlar sağlam mimarileri nedeniyle benzinli motorlara göre çok fazla bakım gerektirmezler. Ancak bu aynı zamanda dizel motorda kullanılan yedek parçaların ve sarf malzemelerinin daha pahalı olduğu anlamına gelir ve bu da daha yüksek bakım maliyetlerine katkıda bulunur.
C. Yakıt Maliyetleri
Ayrımsal damıtma işleminde önce dizel çıkarılır, ardından daha da rafine edildikten sonra benzin çıkarılır. Bu, tedarik zinciri maliyetleriyle de birleştiğinde, çoğu yerde benzinin genellikle dizelden daha pahalı olduğu anlamına gelir. Bu, satın alınması daha ucuz, ancak uzun vadede çalıştırılması daha pahalı olan benzinli araçların maliyetiyle çelişiyor.
Dizel ve Benzin Arasında Gerçekten Daha İyi Bir Yakıt Var mı?
Her şeyde olduğu gibi, en iyi yakıt, kişinin amacına en iyi şekilde hizmet eden yakıttır. Yukarıda görüldüğü gibi, hem benzin hem de dizel, her ikisi de IC motor yakıtı olmasına rağmen, çok farklı özelliklere sahiptir ve çok farklı amaçlara hizmet eder.
Aynı zamanda, her ikisinin de kendi artıları ve eksileri var, bu da ihtiyacınız olanın işlevine göre farklı bir cevap veriyor!