Hamama git! Saunaların, antidepresan etkileri mi var?
San Francisco'daki (ABD) Kaliforniya Üniversitesinden bilim insanları, depresyonlu kişilerin vücut sıcaklığının daha yüksek olduğu sonucuna vardı.
Termometre 38 dereceyi gösterdiğinde kimsenin eğlenme ihtimalinin düşük olduğu açıktır. Ancak bu durumda normal sınırlar içerisinde hafif bir sıcaklık artışından bahsediyoruz ve bunun soğuk algınlığı ve diğer virüslerle hiçbir ilgisi yok.
Araştırmaya 106 ülkeden 21 binin üzerinde gönüllü katıldı. Hepsi yedi ay boyunca günün her saatinde vücut ısısını ölçen sensörler taktılar. Aynı zamanda, deney katılımcıları kendi vücut sıcaklıklarına ilişkin subjektif duyumları bildirdiler ve depresyon belirtileri hakkında bilgi paylaştılar . Çalışma sırasında depresyon testlerine de tabi tutuldular.
Sonuç olarak bilim insanları yüksek vücut ısısı ile depresyon arasında bir bağlantı keşfettiler. Üstelik ortalama vücut sıcaklığındaki her 0,10 °C'lik artışla birlikte hastalığın şiddeti de artıyor.
Üstelik şu ortaya çıktı:Uyku sırasındaki ve uyanıklık sırasındaki vücut ısısı arasındaki fark ne kadar küçükse, depresyon belirtileri o kadar şiddetli olur. Normal şartlarda geceleri vücut sıcaklığının düşmesi gerekir.
Yüksek sıcaklığın depresyona mı neden olduğu, yoksa tam tersine depresyonun sıcaklığın artmasına mı yol açtığı. Ancak uzmanlar ruh halinizi soğukta değil, saunada veya sıcak banyoda yükseltmenizi tavsiye ediyor.
Çalışma yazarları, "Önceki çalışmalar, hipertermik banyolar ve kızılötesi saunaların kullanımının antidepresan etkiler gösterdiğini gösterdi" dedi.
Gerçek şu ki, bu tür işlemler sırasında vücut terleme nedeniyle kendi kendine soğur ve bu da vücut sıcaklığının düşmesine yardımcı olur. Aynı sebepten dolayı çöldeki insanlar serinlemek için sıcak çay içerler.
Yani eğer sıcak bir duş veya banyo kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyorsa, artık bunun bilimsel bir açıklaması var.