Gökyüzü Sınır Tanıyor Mu? Pilotların Vize Durumu

Gökyüzü Sınır Tanıyor Mu? Pilotların Vize Durumu
Yoğun uçuş takvimi olan ve bize giydikleri üniformalarla, yürüyüşleriyle, ses tonlarıyla kısacası her hareketleriyle havalı gelen pilotların yaşam sitillerini hep merak etmişizdir. Pilotluk mesleğinin ayrıcalıkları da büyük bir soru işareti olarak kalır genellikle. Peki pilotlar ya da diğer uçuş görevlileri, seyahat ettikleri ülkelere vizeleri olmasa bile girme ayrıcalığına sahip mi?

Pilotluk birçoğumuza havalı gelen meslekler arasında yer alır. Uçuş deneyimlerimizde kaptanın bilgi veren konuşmaları, ilgi çekici ses tonları uçağı kullananlar hakkında merak ve heyecanımızı daha da artırır.

afrgsrhy.png

Sürekli gördüğümüz ya da hayatımızın bir parçası olan mesleklerin dışında yer alan bu meslekler kafamızda birçok soru işareti oluşmasına neden olur. Gittikleri ülkelerde kaç gün kaldıkları, nerede kaldıkları, ne yiyip ne içtikleri, uyku düzenleri... Kısacası yoğun uçuş takvimlerinin arasında yaşam rutinleri de hep merak ettiklerimiz arasında. Peki pilotlar ya da diğer uçuş görevlileri, seyahat ettikleri ülkelere vizeleri olmasa bile girme ayrıcalığına sahip mi?

Uçuş ekipleri, sürekli farklı ülkelere seyahat ediyor. Bu kadar fazla ülkeye giderken vize işlerini nasıl halledebiliyorlar?

fdvgfb.png

Pasaport ya da vize olmadan, istedikleri yerlere ellerini kollarını sallayarak girip çıkabiliyorlar mı? Hemen anlatalım.

Türkiye, Uluslararası Havacılık Organizasyonunun kurucu ortaklarından.

Bir Billeşmiş Milletler ajansı olan “International Civil Aviation Organization (Uluslararası Havacılık Organizasyonu)”, Türkiye’nin de içinde bulunduğu, hatta kurucularından olduğu bir organizasyon.

Uluslararası Havacılık Organizasyonunun sağladığı, Türkiye’de Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen ve “uçuş mürettebatı belgesi” olarak da bilinen “landing card”, görevleri gereği uçuş ekibine veriliyor ve bir nevi pasaport yerine geçiyor.

sfvsfvsf.png

Böylece herhangi bir ülkeye, pasaport ya da vize olmadan; uçuş görevlisi olduğun müddetçe giriş yapılabiliyor.

Kartta olması gereken bilgiler ise şu şekilde:

  • Kişisel Bilgiler: Ad, soyad, doğum tarihi, cinsiyet, uyruk
  • İşveren: Hava yolu şirketi
  • Görevi: Pilot, kabin memuru vb.
  • Geçerlilik Tarihi
  • İmza
  • bda0e19413fcb58e8982fdd1ff60a1cce7e42026.jpeg

Tabii bazı sınırlamaları var. Öyle yol geçen hanı gibi her dakika her yere girip çıkamıyorlar.

Landing card, yalnızca hangi koşullarda kullanılabiliyor?

  • Turistik amaçla kullanmamak
  • Görevde olmak
  • Bazı ülkelerde 48, bazı ülkelerde 72 saati aşmamak
  • Kaldığı yeri açıkça belirtmek

zdcsfd-001.png

Özetleyecek olursak landing card, uçuş görevlileri yükümlü olduğu tüm bilgileri açıkça belirttikten sonra ülkeye girmek için bir ayrıcalık tanıyor. Böylece pasaport veya vize olmaksızın dünyanın her yerine gidebiliyorlar.